Skocz do zawartości

Bmw e46 330ci kręci zanim odpali

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem. Mianowicie w mojej 330ci na zimnym potrzebuje z jakieś 5 sekund żeby odpalić, poza tym nie ma żadnych innych objawów (nie dymi, pracuje równo i podaje jak powinna). W momencie kiedy auto jest rozgrzane, zgaszę je i odpale po chwili to odpala na strzała. Wystarczy że postoi z 10 min i już znowu musi trochę pokręcić żeby odpalić. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Wyczytałem gdzieś, że może to być czujnik położenia wału, ale pewności nie mam.
Opublikowano
  • Autor
Masz LPG?

tak

Opublikowano
Poszukaj po google to znajdziesz masę podobnych problemów we wszelakich autkach. To czesto chodzi o to że zostaje np w dolocie trochę LPG i jak na zimnym odpalasz to zapodaje benzynę, ktora miesza się z tą resztką LPG i musi jakby to przepompować żeby odpalił czystej benzynie. Wiele osób mówi że jest to związane niekiedy ze zużyciem reduktora... Ale to nie do końca tak jest. I jest to nieco dziwny problem. Ja w starej E36 mialem ten problem na instalacji BRC, który wystąpił po 3 latach od montażu. Po jakiś 2 latach sam z dnia na dzień ustąpił i przez kolejne dwa lata nie występował. W E46 mam instalację na stagu, problem ten wystąpił po jakiś 4 latach od montażu gazu, występował ponad pół roku, już myślałem nad zmianą reduktora a z dnia na dzień problem sam ustąpił i już od jakiś 2 lat nie występuje... Także widzisz jak to wygląda. Znajdziesz o tym sporo w google jak poszukasz, opisałem ci jak to wyglądało u mnie. Osobiście jeśli cię to nie irytuje jakoś ponad plan to bym to zostawił w spokoju. Są ludzie, którzy przed zgaszeniem auta po prostu przerzucali na chwilę na benzynę żeby gaz wypalić i czesto to pomagało... Ale taka zmiana paliwa co gaszenie auta jeszcze bardziej jest irytująca niż to czuchranie rozrusznikiem...
Opublikowano
  • Autor
Problem w tym, że nie korzystam z gazu bo co jakiś czas sam się wyłącza
Opublikowano

To na jaki wuj ja się produkuję, jak ty na LPG nie jeździsz :duh:

Lepiej by było jak byś od razu rozpisał konkretnie sytuację, bo snucie domysłów na czym ty jeździsz itp jest ..... warte :mad2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wtedy gdy masz problem z odpaleniem daj 3 razy na zapłon i poczekaj aż pompa nabije, prawdopodobnie nie jest już tak wydajna a to są początki. Możesz też oczywiście zrobić pomiar ciśnienia manometrem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.