Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam takie pytanie , falują mi delikatnie obroty poszperałem troszkę w internecie i postanowiłem sprawdzić czy mam poprawnie zakodowane wtryski w impie. Okazało się że wszystkie wtryski mają zupełnie inne numery ima niż te przypisane do sterownika silnika. Nalot 400 tys. Wprowadzać te napisane na wytryskach czy lepiej zostawić tak jak jest ? Auto było u mechanika który wymieniał kolektor wydechowy i elektryka który wgrywał oprogramowanie ECU ( były jakieś kombinację bo nie było aktualizacji do mojego i przerobił soft od jakiegoś nowszego sterownika i wgrał mi) czy to mogło mieć wpływ na to że są inne kody ima niż te na wytryskach ? Załączam screen z korektami

https://zapodaj.net/f64b07ba51fb8.jpg.html

Opublikowano
Mam DPF silnik 177 koni 2005 r. Nie wiem dokładnie jakie to euro ale kody ima są 7 cyfrowe w sterowniku i tak samo na wtryskach. Kiedy wejdę w obroty w impie to trzęsie Budą. Obroty w impie skaczą z 797 do 804. Czuć że ten silnik nie pracuje tak równo jak wcześniej. Zrobiony alternator i rolki, Wymieniony kolektor wydechowy na żeliwny , uszczelniony kolektor dolotowy i nowa odma. Obroty falują w także w trakcie jazdy , nie jakoś mocno ale jednak.
Opublikowano
Wtryski mogą być już po regeneracji gdzie nadali im nowe kody ima ? Te nowe kody były by nabite na wtryskach ? Czy wpisać w sterownik te z wtryskiwaczy i zobaczyć co się będzie działo ? Jeśli nic to nie poprawi to wrócić do tamtych ? Słyszałem że przy takim przebiegu to wtryski i tak nie trzymają już normy i kodowanie ima mało już daje.
Opublikowano
Wtryski mogą być już po regeneracji gdzie nadali im nowe kody ima ?

To jest możliwe.

Te nowe kody były by nabite na wtryskach ?

Nie. Po procesie regeneracji dostajesz wydruki a na nich wygenerowane nowe kody IMA.

Czy wpisać w sterownik te z wtryskiwaczy i zobaczyć co się będzie działo ?

Dokładnie tak..... Sprawdź potem korekty czy się poprawią czy pogorszą.

Jeśli nic to nie poprawi to wrócić do tamtych ?

Jeśli nie bedzie poprawy (w korektach lub w kulturze pracy na biegu jałowym) to nie wracaj do starych wartość. Wróć do starych wartości tylko gdy będzie gorzej.

Słyszałem że przy takim przebiegu to wtryski i tak nie trzymają już normy i kodowanie ima mało już daje.

Nie do końca. Kody IMA to informacja dla komputera o najlepszych "nastawach" przy jakich pracuje wtryskiwacz. Jednakże trzeba zauważyć że kody IMA najwiecej znaczenia mają w trakcie pracy na biegu jałowym. Przy normalnej jeździe nie zauważysz różnic. Także nie nastawiał bym się na poprawe w kwesti falowania obrotów.

pozdro!

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

Opublikowano
Obroty w impie skaczą z 797 do 804

To nie jest falowanie obrotów to normalna praca.

Sprawdź w inpa obroty każdego z cylindrów, to da obraz jak zachowuje się każdy cylinder, oraz czy wpływa na pracę całego silnika.

Opublikowano
Wskazówka faluje , czuć jak by go co chwilę dusiło chociaż w impie pokazuje takie obroty jak pisałem. Po wejściu w zakładkę obrotów zaczyna strasznie chodzić, trzęsie i obroty nie są równe na cylindrach.
Opublikowano

A widziałeś kiedyś jak wygląda ten test w silniku, który ma słabą kompresję na jednym garze?

Napisałeś, że czujesz, że nie równo chodzi, a obroty silnika masz prawidłowe.

Opublikowano
Dziś podłączyłem jeszcze raz kompa z impą. Wchodzę w tę obroty a silnik nie buja. Jedyne co zauważyłem to że na 2 i 4 cylindrze obroty różnią sie delikatnie. Mianowicie na reszcie cylindrów obroty 680 do 683 a na 2 i 4 673-678. Komputer pokazuje mi błąd właśnie 2 i 4 świecy. Sprawdzane po pełnym nagrzaniu auta więc świece chyba nie mają wtedy wpływu na silnik ?
Opublikowano
W ista-d zauważyłem że przy tym falowaniu występuje też delikatny spadek ciśnienia na szynie cr w porównaniu do zadanej.