Skocz do zawartości

Koniec walka i glowicy i co dalej???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No to dzis rozerbrali mi silnik i okazuje sie ze walka nie ma-praktycznie, dzwigienki popychaczy wyslizgane.Przyczyna rozbiorki byla woda w oleju i olej w wodzie. glowica byla szmyrnieta ,dosc glupio, szpilka kolektora byla wkrecona(na wylot)i ktos to klejem latal.Chyba glowica nie byla dokrecona. Wiec pewnie hydro-popychacze tez do wymiany, bo cos ten walek musialo wykonczyc. Co radzicie z takim silnikiem? Koszt regeneracji walka,dzwigienek,i glowicy jest nie maly no i pewnie dojda te hydro popychacze. Prosze o porade :(
Opublikowano
oj wiesz woda do oleju i olej do wody ja miałem to samo też mi dzwigienki wyślizgało a to dlatego ,zę puszczało cisnienie oleju bokiem i nie sikało na krzywki... tak chyba było u mnie :) a raczej :( lepiej kupić jakąś głowice ale to cięzko znaleźć :( współczuje znam to ....
kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5
Opublikowano
Koszt regeneracji głowicy na całkowicie nowych elementach to około 1700zł( wałek , popychacze , hydroregulatory).. Za troche ponad tysiąc można kupić używany silnik (m40) , problem w tym żeby był w dobrym stanie. Jak masz dojscia to proponuje drugie wyjście.Pozdrawiam
Opublikowano
Witam! Wiec glowica juz w regeneracji,walek i dzwigienki tez ,wszystko do kompleksowej regeneracji poszlo. Koszt nie maly to prawda,ale robie to w nadziei ,ze BMW potrafi okazac wdziecznosc :wink: Co sadzicie o oleju, pol-syntetyk czy pelen?
Opublikowano

Wiec- Koszt regeneracji głowicy na całkowicie nowych elementach to około 1700zł( wałek , popychacze , hydroregulatory)..

kolega ZIN mniej wiecej juz okreslil. Dzwigienki popychaczy zaworow,to element ktory ulega zurzyciu w rownym stopniu z walkiem roz.(on krzywkami slizga sie wlasnie po nich) Olej jednak wleje polsyntetyk MIDLAND,chyba ze ktos ma jakies inne propozycje.Midland'a znam jezdze na nm i bardzo polecam,ale moze silnik BMW ma jakies szczegolne upodobania.