Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam stałem się nowym posiadaczem bmw e90 320d 163km 2006 rok.Jest to 6 BMW w moim doczesnym życiu.Interesuje się mechaniką i tyle co potrafie zrobić,to staram się robić samemu(wymieniałem samemu konwerter skrzyni w 3.0d e39 i pacjent przeżył a nawet była poprawa :D )Mam pare pytań ,pierwsze dymek po wyjęciu bagnetu na pracującym silniku,po przyłozeniu palca nie odczuwam żeby zasysało czy dmuchało.Tak samo po zgaszeniu auta i otwarciu korka wlewu pełno białego dymu czy to normalne? Olej to Valvoline 5w40 ,oczywiście odme też wymieniłem poniewaz jest mokry dolot ,jest sporo oleju i teraz dylemat odma czy turbina.Drugie-egr,spróbuje to opisać .Oczywiście aplikacja na androida zainstalowana (swoją drogą wielki szacun dla twórcy,juz nie trzeba tyle biegać po schodach z laptopem)zastanawia mnie praca egr nieraz jak odpale auto to jest ok czyli żadane a rzeczywiste sie pokrywają i wysterowanie egr pokazuje ok50% a jest i tak że odpalam i wysterowanie 5% czyli egr zamknięty i wtedy wiadomo więcej jest tlenu Tak było wczoraj 20km zrobiłem i egr w miejscu 5% .I jeszcze jedno jak egr działa jade spokojnie to widać w live data ze egr pracuje tzn.przymyka otwiera tak aby pokrywały się parametry ale jak depnę w pedał wcale nie musi być mocno egr zamyka sie całkowicie czyli na 5% i widac wtedy ze dostaje więcej powietrza nisz żąda ECU czy to jest normalne.Podmieniałem juz elektrozaworek bo został mi jakiś z e46 ele jest tak samo.To narazie tyle
Opublikowano
A jak ma się sprawa z dymieniem z bagnetu?Jestem w domu co drugi weekend taka praca (kierowca) mam wolne do nowego roku chce auto doprowadzić do stanu aby było ok.Narazie wymieniłem klapy wirowe w kolektorze ssącym oraz klapę gaszącą dodam że wypala się DPF zdecydowanie za często średnio 90km jazdy miejskiej