Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich userów ! :D

Mam taki problem, jestem szczesliwym posiadaczem BMW E36 328i, mieszkam w Szwecji i tu straszny nacisk kłada na pomiar spalin.

w moim samochodzie wykazuje zdecydowanie za duzo wspolczynnik HC podczas pomiaru spalin.

norma jest HC=100 max a ja mam HC=262, pozostałe wspolczynniki typu CO , CO 2500 , LAMBDA sa super.

dodam ze wymienilem :

oba katalizatory na nowe, swiece, filtry (paliwa, oleju, powietrza) i olej magnatex 10w 40.

poczatkowy pomiar wykazywal HC=311, niby spadlo, alej dalej jest za duzo.

W Gdyni w serwisie BMW rozkladaja rece poniewaz niewiedza co to moze byc, moze ktorys z uzytkownikow mial podobny problem i wie jak go rozwiazac.

Dodam jeszcze ze pomiar robiony jest na wolnych obrotach, na biegu jalowym.

W momencie jak cie podniesie obroty do 2000 HC wskakuje na prawidlowa norme czyli HC=30 , 40.

W momencie gdy zchodzi na wolne obroty, to HC rosnie do 262.

Dziekuje z gory za pomoc i pozdrawiam Robert

Opublikowano

Ile oleju dolewasz między wymianami :?:

Dużo węglowodorów w spalinach pokazuje - zwykle - że silnik popala olej, np. przez wyjechane prowadnice zaworów.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).