Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z ładowaniem akumulatora w bmw e60 2.5d Podejrzewałem regulator napięcia.

Gdy odpalę auto - zimny silnik - napięcie akumulatora jest 10-11v gdy się nagrzeje auto 14-14.3v.

Ostatnio doszło do takiego czegoś gdy jechałem na zimnym silniku to akumulator jakby się rozładował do końca. Android zgasł, kontrolki zaczęły się palić, zegary w pewnym momencie stanęły w miejscu, światła zgasły a koniec końców auto zgasło i już nie odpalało.

Podejrzewałem regulator napięcia ale nawet jakby było na zimnym silniku ładowanie 11-12v to by jakieś ładowanie było i nie powinien chyba rozładowywać się do końca aż auto zgaśnie.

Opublikowano
Sprawdź koło pasowe czy nie jest rozwulkanizowane, być może na zimnym obraca się bardziej w środku w gumie niż przenosi prędkość obrotową na pasek. W drugiej kolejności odłącz klemę IBS, ale tylko do testów, bo wtedy akumulator przez cały czas nie będzie odpowiednio doładowywany i w końcu padnie. Jak przyczyną będzie co innego to raczej obawiam się, że pada wirnik w alternatorze, a nie sam regulator, ale niech wypowiedzą się jeszcze inni.
Opublikowano
Miałem to samo.Podczas mrozu auto odpaliło ale podczas jazdy najpierw zaczął świećić abs później straciłem wspomaganie i w końcu silnik zgasł. Akumulator do wymiany bo pomimo powtórnego naładowania nie trzymał a druga sprawa to właśnie przez regulator napięcia nie było odpowiedniego ładowania 150 zł z all... i po sprawie. A tak wogóle to przez uszkodzony regulator mogą występować różne dziwne objawy np. błąd dynamic drive.