Skocz do zawartości

335i problem błąd: usterka silnika spadek mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, prosze o pomoc co to moze byc . Taki komunikat sie pojawia, auto ciezej odpala i wiatraki zaczynaja chodzić na maksa, totalny brak mocy... jechalem 10 km awaryjnie do znajomego jednak do domu mam jeszcze 30. Czy mozna jechać? Juttro spróbuje podłączyć do kompa i zczytac błędy. Czy ktos ma jakies sugestie czy to bedzie cos powaznego ?20201205-234312.jpg
Opublikowano
Prawdopodobnie pompa wysokiego ciśnienia ,ale dowiesz się więcej jak odczytasz błędy.
Opublikowano
  • Autor
Prawdopodobnie pompa wysokiego ciśnienia ,ale dowiesz się więcej jak odczytasz błędy.

Faktycznie miales racje moja diagnoza byla błędna. Bledy to 29DC, 29F2,2B2C. Czy moge z tym jechac te 30 km do domu ? Wiem, ze padaly Ale była zmieniana w usa... co prawda w 2011 wiec dawno. Czy to wina jakiegos syfu w baku ? Czy wtryski tez oberwaly od jakis opilkow? Cholera n54 jednak daje w kosc..

Opublikowano
Pompa paliwa wysokiego ciśninia wytrzymuje około 100.000, jeżeli jest oryginalna. Możesz jechać 30 km, ale trzeba się liczyć, że w każdej chwili może zgasnąć silnik i widomo czym to grozi. Silnika nie uszkodzisz, przechodzi w tryb awaryjny, redukuje moc, ustawia turbo, żeby nie dmuchało i tak powoli można jechać. Zazwyczaj zamiast ciśnienia około 8-15 kPa jest 5, co wystarcza na pracę silnika na jałowych obrotach plus bardzo delikatną jazdę. Mogło się zdarzyć, że ktoś wymienił pompę na chiński zamiennik i wtedy możesz mieć problem z wtryskami również. Oryginał kosztuje 3200 około, więc nie ma co oszczędzać.
Opublikowano
  • Autor
Pompa paliwa wysokiego ciśninia wytrzymuje około 100.000, jeżeli jest oryginalna. Możesz jechać 30 km, ale trzeba się liczyć, że w każdej chwili może zgasnąć silnik i widomo czym to grozi. Silnika nie uszkodzisz, przechodzi w tryb awaryjny, redukuje moc, ustawia turbo, żeby nie dmuchało i tak powoli można jechać. Zazwyczaj zamiast ciśnienia około 8-15 kPa jest 5, co wystarcza na pracę silnika na jałowych obrotach plus bardzo delikatną jazdę. Mogło się zdarzyć, że ktoś wymienił pompę na chiński zamiennik i wtedy możesz mieć problem z wtryskami również. Oryginał kosztuje 3200 około, więc nie ma co oszczędzać.

Dzieki za odpowiedz.Auto odpalilo z trudem, ale nie wyskoczył tryb redukcji mocy i dojechałem. Nie wiem która pompe kupic sa dostępne dwie wersje jedna 13517616170 niby nowsza, ale za okolo 4 tyś i 13517616446 ( taka sama jaka według wydruku z ASO włożyli w 2011 na akcji gwarancyjnej ) za mniej niz 2 tyś i teraz nie chce przepłacać.

I sprawa jest mocno podejrzana, jakos nie chce mi sie wierzyć, ze nagle padla po 3 tys kilometrow przejechanych w Polsce.... A w USA. na ich niby słabych paliwach jezdzila 9 lat, a u nas po 3 miesiącach padla? A ja dbalem o auto mialo nowy olej nie jezdzilem z mala iloscia paliwa lalem 98 i 100 oktan paliwa na shell i BP(nie przez oktanowosc tylko, niby te paliwa maja jakies dodatki chroniące układ wkryskowy) i tak się przejechałem oto cala Polska uczciwosc dystrybutorów paliwa

Opublikowano
Pompa mogła być wymieniona na używkę, żeby zaoszczędzić parę usd. Widzę, że oryginał już po 4k, pewnie euro poszło w górę. Cena przy zwrocie starej pompy. Najnowszy nr to 13 51 7 616 170. Wszystkie pompy z tych silników są zamienne, tyle, że kupowanie używki bez pewnego przebiegu to loteria. Była też jakaś akcja serwisowa na przewód paliwowy przy pompie 13 53 7 622 751 , związana z czujnikiem niskiego ciśnienia paliwa i ile dobrze pamiętam. Jeżeli masz błą niskiego ciśnienia paliwa to masz problem z pompą w zbiorniku albo czujnikiem, a jak błąd wysokiego ciśnienia to problem z pompą lub czujnikiem hp. Czujnik możesz sprawdzić na kompie. U mnie pewnego pięknego dnia pompa zaczęła mieć problem z ciut wyższym ciśnienie, silnik odpalał w miarę ładnie, tylko podczas przyspieszania było max 12kPa, po paru dniach 10, potem 8 i już się nie dało jechać. Wymieniłem pompę i jest ok.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
Info dla potomnych, jakis sniady kolega ori pompy w ori opakowaniach z Francji przez e baya wysyla. Tydzien trwalo dostarczenie, auto chodzi gitarowo a cena 2x nizsza niz w zlodziejskich aso :P :P