Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

W necie mnóstwo informacji na temat wyłączania poduszki dotyczącej przedniego fotela pasażera, jednak nigdzie nie mogę znaleźć informacji odnośnie airbag'ów z tyłu.

Mam w swojej E83 airbagi w słupkach z tyłu (przy tylnych zagłówkach tj. tych przy zagłówkach tylnych siedzeń). Z tyłu wożę po prawej stronie 7-letnie dziecko w foteliku do 36kg (wraz ze specjalnym zagłówkiem wbudowanym do fotelika).

Zastanawiam się czy istnieje niebezpieczeństwo w razie kolizji, gdy ta poduszka działa? Chodzi o prawą tylną stronę (za fotelem pasażera).

Jeżeli tak, to czym można to wyłączyć? Mam ISTA z interfejsem dedykowanym do BMW (obd - USB). INPA nie łączy się, ale wiem, że jest jeszcze DIS i NCS-Expert - tych nie próbowałem. Może jest jakiś poradnik?

Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak producent nie przewidział oficjalnego wyłączenia airbaga z tyłu, tak jak to dotyczy poduszki pasażera i stosownych przepisów producenckich dotyczących fotelika na przednim fotelu pasażera, ani nie zabrania przewożenia dzieci z tyłu w foteliku przy bocznej poduszce, to jest to zgodne wszystko z homologacją, więc pewnie bezpieczne (mam nadzieję, że nigdy się nie przekonam). Więc ja bym nie kombinował, a jeszcze mój młodszy syn sam jeździ w foteliku. A do niedawna były dwa foteliki...

Zresztą w żadnej marce nie spotkałem się z taką możliwością.

PS.

Dla niektórych pewnie twoje pytanie może wydawać się głupie, ale jeżeli chodzi o bezpieczeństwo naszych pociech, nie ma głupich pytań.

Benzyna zamiast krwi...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie rozumiem jednego - dlaczego w imię bezpieczeństwa dziecka należy wyłączyć systemy zabezpieczeń. Może mi to ktoś wyjaśni.

Jeżeli chodzi o wyłączenie airbaga na przednim prawym fotelu to dotyczy to TYLKO montażu fotelika tyłem do kierunku jazdy (nawet na naklejce informacyjnej jest to narysowane) - uderzenie airbaga w tył fotelika może wyrwać go z zamocowania.