Skocz do zawartości

brak ładowania akumulatora 12v kto wie gdzie można naprawic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich mam i3 i po naładowaniu baterii w aucie wszystko zgasło , rozładowało akumulator 12v , kupiłem nowy w serwisie i po założeniu okazało sie że jest brak ładowania na akumulator 12v , czy ktoś może mi pomóc lub powiedziec kto może to naprawic pozdrawiam i prosze o info w sprawie naprawy .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Podstawa to diagnostyka komputerowa w przypadku tych samochodów.

Problem wygląda na brak napięcia na wyjściu głównej baterii HV

Prościej zapewne byłoby gdybyś podał swoją lokalizację

Opublikowano
W serwisie mówią że zepsuta elektronika maszyny elektrycznej, że rozdzielacz nie rozdziela ładowania na akumulator 12v
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam mieszkam na Śląsku o dokładnie Skoczów, jak ktoś zna kogoś proszę o kontakt pozdrawiam

W tygodniu ciężko, ale może w sobotę mógłbym podjechać(z Raciborza daleko nie mam)

• 9 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak jeszcze nie rozwiązałeś problemu, to po wymianie akumulatora 12V trzeba zrobić adaptację akumulatora i powinien zadziałać.

Problemem okazał się uszkodzony sterowniki silnika elektrycznego(EME), uszkodzone elementy wewnątrz

• 9 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proszę o podanie namiaru kto u nas w PL naprawia EME mam podobny problem

W tym przypadku była uszkodzona jedna z płyt EME do tego stopnia, że nie chciałem ryzykować. Wylądował inny używany moduł.

Skąd jesteś?

Niektóre modele miały akcję serwisową na EME, z powodu wadliwych płyt głównych.

Podeślij VIN, sprawdzę w ETK online.

Z tego co kojarzę, to był to krótki okres w 2018r, ale dokładnie nie pamiętam

Opublikowano
U mnie autko jest po gwarancji, Jestem z Lubelskiego dokładnie Chelm. Co do mojej usterki to u mnie eme żyje własnym życiem, ma fazy ze ładuje aku i działa prawie normalnie, ma stały błąd związany z adapracją Aktuatora, nie przełącza z pozycji P na N. Teraz zastanawiam się czy nie zamówić całego EME z innej i3 i nie zrobić przeszczepu. Pytanie tylko czy się da
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie autko jest po gwarancji, Jestem z Lubelskiego dokładnie Chelm. Co do mojej usterki to u mnie eme żyje własnym życiem, ma fazy ze ładuje aku i działa prawie normalnie, ma stały błąd związany z adapracją Aktuatora, nie przełącza z pozycji P na N. Teraz zastanawiam się czy nie zamówić całego EME z innej i3 i nie zrobić przeszczepu. Pytanie tylko czy się da

Skoro świruje ładowanie, to sprawdź kondycję akumulatora 12V. Jak będzie ok, to spróbuj wymienić klemę IBS. W serii Exx nie raz ją wymieniałem. W fxx póki co tylko kilka razy zdarzyło się.

Co adaptacji to podeślij listę błędów.

Akcje techniczne są niezależne od gwarancji. Do dzisiaj w E46, E39 i E53 kontrolują poduszki powietrzne i jak znajdują te z wadliwej serii to bezpłatnie wymieniają

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

lista błędów

222851 Hamulec postojowy, monitorowanie pozycji hamulca postojowego: pozycja nieznana

2228C0 Hamulec postojowy, monitorowanie pozycji hamulca postojowego: nieprawidłowe położenie

222D27 Moduł hamulca postojowego , włączenie: nie zapisano żadnych wartości programowania

VIN: WBY1Z4C58EV274760

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
lista błędów

222851 Hamulec postojowy, monitorowanie pozycji hamulca postojowego: pozycja nieznana

2228C0 Hamulec postojowy, monitorowanie pozycji hamulca postojowego: nieprawidłowe położenie

222D27 Moduł hamulca postojowego , włączenie: nie zapisano żadnych wartości programowania

VIN: WBY1Z4C58EV274760

W jakim module te błędy?