Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie . Czym się różni szyba boczna przednia która w wykazie części figuruje jako oszklenie zespolone klimakomfort ( symbol S356A) od zwykłej szyby?

Nie jestem zadowolony w poziomu wyciszenia w mojej 7 i kombinuję jak to poprawić . Mam szyby bez klimakomfort.

Dzięki za pomoc .

Opublikowano

Mam efekt tzw " uchylonej szyby" . Byłem już 3 razy z tym problemem w serwisie- rozkładają ręce .

Nie jest to jakiś straszny szum ale mnie wkurza na maksa . Na ile procentowo wg Ciebie ta szyba wygłusza hałas ? Jest jakaś różnica w grubości? Mam wrażenie że szum który mam wynika ze słabo przylegających uszczelek w górnej części szyby .

Różnica w zakupie jest spora : 2,5 k vs 900 zł .

Opublikowano
Przy cene auta te 2,5k to smiech wiec lepiej wziac. Nie mam porownania ze zwyklymi wiec sie nie wypowiem. Nie sa to tak grube szyby jak w E38 czy W140. Cos tam napewno daja wzgledem zwyklych. Dla mnie szum idzie ze srodkowego slubka, lusterka i dolu drzwi.
Opublikowano
Same boczne przednie szyby po ponad 5000zl. Inne sa w preLCI, a inne w LCI. Te poliftowe pewnie sa grubsze bo o 500zl drozsze na sztuce. Nie wiem czy gra warta swieczki. Jak juz wymieniac to wszystkie cztery bo beda sie roznic odcieniem. Pytanie jak z trojkatami i czolowa. Jezeli juz to tak mocno przeszkadza to poszedlbym w jakies rozwiazania poprawy uszczelek, wygluszenia drzwi i slupkow i zobaczyl jaki jest efekt. Jak dalej bedzie zle to moze grubsza folia na szyby. Pojezdzij troche i zobacz. Mnie po przesiadce z E65 irytowalo mnostwo rzeczy na poczatku. Po 2 latach wiekszosc irytacji minela. :mrgreen:
Opublikowano

Turas123 -wielkie dzięki za rady .

Grubość szyby klimakomfort to 4,5 mm , moja standardowa ma 5.2 mm. Ciekawe ;) .

Tak jak radzisz pójdę w kierunku wygłuszenia drzwi .

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie mam pytanie . Czym się różni szyba boczna przednia która w wykazie części figuruje jako oszklenie zespolone klimakomfort ( symbol S356A) od zwykłej szyby?

Nie jestem zadowolony w poziomu wyciszenia w mojej 7 i kombinuję jak to poprawić . Mam szyby bez klimakomfort.

Dzięki za pomoc .

S356A oznacza że PRZEDNIA SZYBA jest atermiczna.

Podwójne, klejone boczne szyby mają bodajże inny kod.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Pokrótce opiszę co zrobiłem .

1. Regulacja drzwi na zawiasach i na zamku

2. Wygłuszenie drzwi przednich i tylnych w profesjonalnej firmie

Te dwa punkty wyeliminowały efekt uchylonej szyby . Jest dużo ciszej . Spora różnica na plus jeśli chodzi o hałas dostający się z zewnątrz

Dodatkowo sam kupiłem maty wygłuszające i uszczelniłem kanał lusterko samochód .

Bardzo ważny punkt to kierunkowskaz . Nie dolega on dobrze do czasy lusterka i może on generować szumy ( uszczelniłem pianką z efektem pamięci) .

Zniknęło sporo szumów pochodzących od lusterka.

Pomimo tych prac cały czas coś generuje szum . Jest on na tyle mocny że uszczelki tego nie przechwytują bądź hałas przedostaje się inną drogą ...

Bardzo ważna uwaga.

Samochód jest bardzo dobrze wyciszony . Zero szumów od opon , silnika itp.

Jest opcja że gdyby nie był tak dobrze wyciszony inne dźwięki trochę by " przykryły " szum od przednich bocznych szyb.

Pięć wizyt w serwisie . Chłopaki rozkładają ręce dlatego wziąłem sprawy w swoje ręce .

Tu rada.

Nieważne ile kosztuje samochód w jakiej jest klasie itd.

Testować przed zakupem . Nie ufać założeniu że jak się wyda xxx kasiory to będzie idealnie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Rozwiązałem problem hałasu drogowego oraz szumów od strony przednich drzwi kierowcy/pasażera .

1. Hałas drogowy ( road noise) , efekt uchylonej szyby .

Regulacja drzwi na zawiasach oraz na zamku .

Ja pomimo tego zabiegu nadal słyszałem szum przejeżdżających samochodów itp.

Profesjonalne wygłuszenie drzwi przednich oraz tylnych -to całkowicie rozwiązuje sprawę z hałasem drogowym . Prace zostały wykonane w Tele-Radiomanie w Krakowie. Zespół wspaniałych fachowców -polecam .

c4eddb9dadbf.jpg

54a5dc676020.jpg

Mała dygresja . Kupiłem nowy samochód w salonie . Kilka razy auto było w serwisie celem rozwiązania w/w problemu .

Próbowali próbowali i nic nie wskórali . Od razu uprzedzę stwierdzenia że trafił mi się taki egzemplarz .

Wziąłem na test taki sam model jak mój ( nowy przebieg 3k km) . Efekt jest dokładnie taki jak u mnie .

2. Hałas od strony lusterka , słupka A, szyby od strony kierowcy/ pasażera

Znalazłem szczeliny ( jak na zdjęciach poniżej) . Wygląda to na błąd w montażu .

5d96bfd37dc7.jpg

5c279b6c4a1b.jpg

Serwis uszczelnił szczeliny oraz przesunął uszczelkę bliżej słupka A .

Te dwa zabiegi prawie całkowicie wyeliminowały hałas .

Dla świętego spokoju uszczelniłem jeszcze łączenie kierunkowskaz-osłona lusterka silikonem .

6e166b882f04.jpg

• 3 tygodnie później...