Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zamontowałem fotele komfort do LCI ale do pełni funkcjonalności brakuje mi tylko ogrzewania . CZy mógłby mi ktoś pomóc rozszyfrować schemat od instalacji grzanych foteli (komfort)?

Na podstawie tego schematu: https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e61-530i-tou/components-connectors/components/a-control-units-modules/a187a-driver-s-seat-heating-electronics/l4wvCXM

Z tego co widze to należy:

Kierowca:

- z przycisku w konsoli (pin 3) pociągnąć przewód do modułu SZM (pin 1).

- z modułu SZM (pin 10 i 11) podciągnąć przewód do modułu KGM na lewą wtyczkę ( pin 8 i 9)

I teraz gdzie muszę podciągnąć przewód z KGM z pinu 24 ? Do kostki x275 na pin 2 ? (ten pin już jest zajęty, jest tam wpięty sygnał k-BUS)

Drugie pytanie, między pasażerem a kierowcą wg schematu nie ma zadnej różnicy w połączeniu do modułu SZM i KGM (te same piny) . Skąd komputer wie który przełącznik jest który ? Czy któryś z nich musi być podwójnie zmasowany jak w przypadku foteli ?

Z góry dzięki za pomoc.

Edit:

Dodam jeszcze ze wg tego schematu ( https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e61-530d-tou/wiring-functional-info/body/seats/seat-heating-driver-s-side/kxRmA9Y/ ) wystarczyłoby tylko podłączyć guziki pod pin 1 w SZM i dalej z SZM pin 10 i 11 podłączyć pod CAN który biegnie do foteli. Czy dobrze myślę ?

Opublikowano
Wpierw szukamy zanim otwieramy nowy temat.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=306404&start=60

Str 5.

Ale tam jest wyjaśniona instalacja do fotela komfort w przypadku gdy wcześniej wystepowało ogrzewanie. Ja taką instalacje zrobiłem wg tego podanego przez ciebie wątku ale nie ma tam opisu jak dołożyć ogrzewanie i nie ma tam odpowiedzi na moje pytania. Natomiast w moich wtyczkach nie ma instalacji od samego grzania (bo takiej fizycznie wcześniej ni emiałem)

Wiem że po 2007 roku produkcji w komfortach z dwoma oddzielnymi modułami sterowanie grzania odbywa się przez linie CAN (tak jak zostało to opisane w wątku przytoczonym przez Ciebie). Więc zapytam jeszcze raz. Jak wykonać instalację od samych przycisków, Czy należy tylko połączyć przyciski z modułem SZM czy należy jeszcze jakoś połączyć SZM z KGM i dalej z fotelami, czy może wystarczą te trzy przewody z linią CAN i BUS które obecnie dodałem do istniejącej instalacji.

Opublikowano

Czytaj ze zrozumieniem tam jest instalacja foteli komfort wraz z grzaniem wentylacja i masażami. Masz zdjęcia wtyczek opis jaki kabel gdzie ma być, na str podajze 8 jest to opisane w kilku zdaniach i prościej tak masz mieć kable wpięte jak tam pisze i wszystko będzie hulac.

Cytuje kolegę z wątku co dałem linka z 8 strony

Do złącza 21 pinowego gdzie dochodzi przewód czarny i zolty (CAN) 11 i 12 dokładamy przewód na pin 3 jesli jest, jesli nie ma jak w moim przypadku dokładamy pin i ciagniemy do obu foteli na pin 2 w żółtej kostce x275. Linie can również wpialem do tej kostki ponieważ wygodniej bylo mi pociągnąć po 3 przewody spod jednego i drugiego fotela. Can dociągamy do złącza x11005 ktory idzie do modułu (miałem z ucieta wiązką, wiec tylko polutowanie) pin 7 gruby czerwony przewód zasilający , pin 8 masa gruby brązowy , pin 5 can żółty, pin 6 can czarny

Lci czy pre lci rozni się tylko umiejscowieniem modułu szm tylko tyle.

Opublikowano
Czytaj ze zrozumieniem tam jest instalacja foteli komfort wraz z grzaniem wentylacja i masażami. Masz zdjęcia wtyczek opis jaki kabel gdzie ma być, na str podajze 8 jest to opisane w kilku zdaniach i prościej tak masz mieć kable wpięte jak tam pisze i wszystko będzie hulac.

Cytuje kolegę z wątku co dałem linka z 8 strony

Do złącza 21 pinowego gdzie dochodzi przewód czarny i zolty (CAN) 11 i 12 dokładamy przewód na pin 3 jesli jest, jesli nie ma jak w moim przypadku dokładamy pin i ciagniemy do obu foteli na pin 2 w żółtej kostce x275. Linie can również wpialem do tej kostki ponieważ wygodniej bylo mi pociągnąć po 3 przewody spod jednego i drugiego fotela. Can dociągamy do złącza x11005 ktory idzie do modułu (miałem z ucieta wiązką, wiec tylko polutowanie) pin 7 gruby czerwony przewód zasilający , pin 8 masa gruby brązowy , pin 5 can żółty, pin 6 can czarny

Lci czy pre lci rozni się tylko umiejscowieniem modułu szm tylko tyle.

Wydawało i się że jest różnica mierdzy liftem a przedliftem. Chciażby że W polifcie w module jest złącze 32 pin i nie jest zintegrowane z przyciskami. Poza tym ja już mam w kostce x275 podłączony k-BUS na pin 2 potrzebny to sterowania.

No nic bedę próbował.

Mam jeszcze pytanie z innej becki. Po zamontowaniu foteli komfort dodałem FA i przekodowałem SZM i KGM pustym manem, po tej operacji nie działa sterowanie lusterek. Nie wiesz co tam mogło się skopać ? Nie wiesz jaki wpis odpowiada za sterowanie lusterek i w jakim module ?

Opublikowano
No tak rozni się całym modułem i jego umiejscowieniem... To pociągnij can z modułu ogólnie mam prelci i wiem ze różnią się ale tez opisuje to speed w wątku do którego dalem link . Nie wiem czemu lusterka przestały działać sprawdz błędy