Skocz do zawartości

Bezpieczeństwo w BMW e36

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Duzo naczytałem sie o bezpieczeństwie w BMW a konkretnie chodzi mi o model e36, ktory w testach EURO NCAP wynika lekko mowiac przecietni (1,5 gwiazdki) natomiast w testach bezpieczenstwa robionych w USA wypada juz znacznie lepiej (4 na 5 ) którym testom bardziej mozna wierzyc. Słyszalem ze w NCAP pod uwage biora raczej mniej istotne czynniki typu kontrolka zapietych pasów itp jakie sa kryteria ocen w tych testach i ktore z nich waszym zdaniem sa bardziej miarodajne??
Bóg jeżdzi BMW,a Ty?
Opublikowano
bierz pod uwage euro NCAP :mrgreen: a co do bezpieczenstwa to VW polo z 1996 jest bezpieczniejsze ale to tylko tak w E36 :cool2:
moje modele
Opublikowano

Jest coś na rzeczy. :think: :think: Istnieje pewna prawie-prawidłowość.

Od lat wiadomo nieoficjalnie, że auta, które dobrze i bardzo dobrze wypadają w crash-testach NHTSA, uzyskują często-gęsto gorsze wyniki w ENCAP. I odwrotnie :!:

Nie jest tajemnicą, że np. Renault projektuje swoje sprzęty z myślą o jak najlepszych wynikach w ENCAP.

BMW, Mercedes i Volvo przykładają większą wagę do wyników NHTSA, gdyż uznają Amerykę Północną za ich najważniejszy rynek.

Fakt, że E36 słabiutko wypadło w ENCAP.

Co ciekawe, podobnie kiepski wynik miał w tym samym czasie Saab 900, a niewiele lepszy wynik zaliczył Mercedes C.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
moim zdaniem bardziej wiarygodne sa testy NHTSA bo oni "naprawde" zwracaja uwage na bezpieczenstwo a nie na "pierdoly" typu czujnik zapietych pasów czy czujnik wycieraczek:/ ale to tylko moje zdanie jesli sie myle to prosze mnie wyprostowac :lol: ale poprosze o konkretne przyklady a nie EURO wiarygodniejsze bo tak i koniec :mrgreen:
Bóg jeżdzi BMW,a Ty?
Opublikowano
Podobnie jest z moim Dodge-m Grand Caravanem ( Chrysler Voyager), w testach NCAP zdobył o ile pamiętam 2* a w testach NHTSA to samo auto zdobyło już 4*. Podobno nowe 5 w testach NCAP zdobył tylko 4* dlatego ze BMW raczej nastawiało się na NHTSA .
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
  • Autor
CZyli nie mam sie co przejmowac zbytnio tymi glupimi testami EURO NCAP. I moge bez strach o wlasne zycie kupic sobie e36 ?? Bo po tym co tam przeczytalem to troche dalo mi do myslenia :/
Bóg jeżdzi BMW,a Ty?
Opublikowano
Ja przyjąłbym zasadę, że w każdym aucie może stać mi się krzywda i nie ma aut bezpiecznych. Przyczyną 99% wypadków jest głupota kierowców.
Opublikowano
CZyli nie mam sie co przejmowac zbytnio tymi glupimi testami EURO NCAP. I moge bez strach o wlasne zycie kupic sobie e36 ?? Bo po tym co tam przeczytalem to troche dalo mi do myslenia :/

Mysle, ze po moim dzwonie w E36 2 lata temu, z ktorego wszyscy wyszli bez najmniejszego szwanku spokojnie mozna kupic E36 bez strachu o wlasne zycie.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
  • Autor
wiec chyba jednak testy NHTSA sa bardziej realne i raczej to im nalezy wierzyc!! Ja jestem juz w 100%przekonany do kupna slicznej BMW 325i e36 i zadne glupie testy EURO NCAP tego nie zmienia :lol: mysle ze to dobre auto a pozatym ma dusze...
Bóg jeżdzi BMW,a Ty?