Skocz do zawartości

BMW F07 3.0 XD - kolor oleju zaraz po wymianie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć koledzy

Jestem nowym posiadaczem F07 w 3.0 dieslu 190kW. Ponieważ to moje pierwsze BMW więc po zakupie pokusiłem się na pełny serwis olejowy w ASO BMW.

W zasadzie nie poprosiłem o stare filtry i po ok 150km sprawdziłem stan oleju.

Jego kolor mnie przeraził - na zdjęciu w załączeniu:

https://www.fotosik.pl/zdjecie/9e0c35fa5d7a2392

W związku z tym mam pytanie - czy można oszukać czujnik sprawdzający stan oleju w aucie poprzez skasowanie inspekcji serwisowej? Po wyjeździe z ASO komputer pokazywał 29 tys do przeglądu lub za 2 lata.

Opublikowano

ok, w drugim aucie (Pb+LPG) po przebiegu ok 8 tys km od wymiany olej jest o wiele jaśniejszy.

I druga kwestia po odbiorze auta komputer pokazywał 29 tys do wymiany, a teraz po przejechaniu ok 150 km już pokazuje 26 tys km do wymiany

Trochę to dziwne.

A jaki olej polecacie do diesla z przebiegiem 240k km?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Olej identyczny jak do nowego.
Opublikowano

Jak kolega wyżej pisał,olej po wymianie w dieslu po przejechaniu paru km zaraz robi się ciemny w każdym dieslu tak miałem i jest to normalne.Co innego w benzynie,czy lpg.Tam nawet olej który już trzeba wymienić potrafi być jak nie dawno co wlany.Co do wskazania komputera odnośnie ilości km które zostały do wymiany,to komputer sam sobie to zlicza.Tzn.Liczy ilość odpaleń silnika,jazda w mieście,stanie w korkach itp.Na tej podstawie analizuje jakość oleju i skraca dystans do wymiany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk