Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie

dales mu wpłaciłeś zaliczke ? czy ZADATEK !

BO TO KOLOSALNA RóZNICA !!

ZADATEK - nigdy nie podlega zwrotowi ! zaliczka - zawsze , jesli nie zostanie rozliczona w towaze usłudze .

odsyłam do znajomosci "prawa"

Ciekawe to co mówisz nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Człowiek uczy się całe życie.

Opublikowano
Pytanie

dales mu wpłaciłeś zaliczke ? czy ZADATEK !

BO TO KOLOSALNA RóZNICA !!

ZADATEK - nigdy nie podlega zwrotowi ! zaliczka - zawsze , jesli nie zostanie rozliczona w towaze usłudze .

odsyłam do znajomosci "prawa" :P

co za bzdury :duh:

wprowadzasz ludzi w błąd :nienie:

tak na początek polecam lekturę tego przepisu (Dz.U.1964.16.93 (U) KODEKS CYWILNY.):

"Art. 394. § 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

§ 2. W razie wykonania umowy zadatek ulega zaliczeniu na poczet świadczenia strony, która go dała; jeżeli zaliczenie nie jest możliwe, zadatek ulega zwrotowi.

§ 3. W razie rozwiązania umowy zadatek powinien być zwrócony, a obowiązek zapłaty sumy dwukrotnie wyższej odpada. To samo dotyczy wypadku, gdy niewykonanie umowy nastąpiło wskutek okoliczności, za które żadna ze stron nie ponosi odpowiedzialności albo za które ponoszą odpowiedzialność obie strony. "

pozdrawiam

Opublikowano

No nie wiem , czy takie głupoty tu wypisuje , sam piszesz wszak to samo !

uscislijmy wiec

ja sprzedaje smaochód , klient oglada go nie ma pieniedzy calej kwoty , wiec wpłaca mi zadatek w wysokosci 1000zł i ustalamy termin np. dwa dni na zrealizowanie zakupu , czyli wpłaty całosci , po której ja wydaje mu samochód .Niedotrzymanie terminu ustalonego na umowie zadatku powoduje , iż zadatek pozostaje w mojej kieszeni i tylko moją dobra wolą jest chec sprzedania owego pojazdu jemu , po tym terminie .

Tak samo jak klient zrezygnuje w ogóle z zakupu owego samochodu , bo nap. rozmyslił sie , albo przyszedł z jakimś madrym mechanikiem i ten mu opowiada rózne rzeczy o tym aucie , zegnam wtedy Panów i ostaje mi sie zadatek w kieszeni .

Jesli jednak ja pobrałem zadatek, a samochód ów sprzedam , klientowi sie nalezy zwrot z mojej strony w podwujnej wartosci zadatku wpłaconego .

Dlatego napisalem to co napisalem powyzej , bowiem jesli wpłacił zadatek na poczet zakupu jakiegos samochodu , a nie podany tam został termin realizacji , to dzieje sie to - co dzieje , on czeka , a tamten leci w druta .

Tak to działa ...wszystko zalezy od interpretacji tego przepisu .

Nie jeden zadatek pobrałem i nie jeden zatrzymałem , nie jedną sprawe w sądzie mialem , zawsze wygrana.

Dobra papuga , zawsze bedzie działać na kozysc swego klienta i tak manewrowac tym przepisem , by było dobrze .

Wyjasnij mi prosze punkt 3 -ci gdy mówimy o samochodach ??

Mozna tu dywagowac .... co jesli samochód zostanie skradziony ? ale mnie wtedy jako zadatkujacego guzik to obchodzi , bowiem pojazd mial byc zabezpieczony przez sprzedajacego , wiec w tym wypadku zadam zwrotu podwujnej wartosci wpłaconego zadatku .

W moim przypadku sprawa by sie oparła o sąd .

Co innego gdy samochód zabierze Panstwo np. na potrzeby wojska , wtedy ina sprawa .

Tak jest napewno gdy sprawa jest taka jak opisalem ja .

Nie wiem jednak jak jest w przypadku gdy ktoś wpłaca np. zadatek na czyjes konto by ten mu sprowadzil jakis samochód .Wpłaca mu np 3000zł a na kwicie tylko wypisuje "zadatek" bez zadnych dokładniejszych uscislen ! wszak on tego samochodu moze dalej dla niego szukac i wszystko bedzie grac , ale to juz prawnicy by musieli liznać , ja nie miewam takich pzrypadków , wiec nie wiem dokładnie , a to co napisalem , napisalem na podstawie tago co sie dzieje w moim kregu .Byc moze tu beda z tym wlasnie kłopoty , ze wzgledu na magiczne jak ze rózne słowo "zadatek" :mrgreen:

Opublikowano

przeczytaj co napisałeś i jakie wnioski można z tego wysnuć

ZADATEK - nigdy nie podlega zwrotowi :P

czy osba która dała zadatek nigdy nie może żądać jego zwrotu i to w sumie dwukrotnie wyższej :?:

z tego co napisałeś wynika że nie...

to może wprowadzić w błąd

i naprawde niewiem jaki związek z tym co napisałeś, a do czego ja się przyczepiłem, mają stany faktyczne opisane przez Ciebie w odpowiedzi na mój zarzut :?:

pozdrawiam