Skocz do zawartości

BMW F25 X3 Montaż hamulców 348/60/30 z 7'er!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

jak wiecie BMW troszkę sobie poleciało z hamulcami w modelu X3 F25 i do każdej wersji - od 1,8 sdrive do 3 litrowych potworów turbo ładowało malutkie hamulce, które słabo hamują, krzywią się i w ogóle są do niczego. Nawet w modelu ALPINA dawali te słabe hamulce. Skandal. No ale na szczęście, można naprawić to niemieckie niedopatrzenie, i wymienić hamulce na lepsze za nieduże pieniądze.

Zamontowałem w swoim X3 F25 zestaw hamulców 348/60/30 od bmw 7 i niektórych 5 i 6 tek.

IMG-1400-1.jpg

Mogłem dać większe (348/60/36 lub nawet 374/60/36) ale chciałem, żeby pasowały do kół 17 cali (zimówki mam takie). A te większe wymagają kół 18 i 19 cali odpowiednio.

Cała instalacja przebiegła bez problemów.

Potrzebna są:

- 2 zaciski 348/60/30 z jarzmami

- 2 tarcze (ja kupiłem 2 częściowe, które się nie krzywią i są lżejsze niż standardowe tarcze do F25 (tarcza jest zrobiona ze stalowej obręczy i aluminiowego środka, więc przy ostrym hamowaniu ciepło z obręczy nie dochodzi do aluminiowego środka i o krzywienie możemy być spokojni).

https://motostacja.pl/twebp.php?img=photos/items/24.0136-0114.2.jpg

- 4 nowe śruby FEBi ze stali o specjalnej twardości 10.9

- 4 podkładki na śruby z takiej samej stali 10.9

- nowa pompa hamulcowa (ponoć bez zbiornika próżniowego) Ja zmieniłem sam cylinder, bez zbiornika.

- kodowanie (tego jeszcze nie zrobiłem, ale ponoć muszę.

- wszystko ori bez kombinacji, no może poza podcięciem osłon tarczy, ale to robota na 10 min, nożycami do blachy.

Zdjęcia z montażu:

IMG-0961-1.jpg

IMG-0985-1.jpg

Zaciski oczyściłem i pomalowałem (wiem, wiem, powinny być niebieske, ale nie są ;-) Mam niebieski samochod, wiec ma byc je widać.

Porównanie (przed i po) - akurat to zdjęcie nie jest moje.

bmw-348x30-do-kola-17.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam kolegę

Możesz dokładnie powiedzieć jakie to są śruby oraz podkładki :

- 4 nowe śruby FEBi ze stali o specjalnej twardości 10.9

- 4 podkładki na śruby z takiej samej stali 10.9

Dzięki