Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam problem ze skrzynią biegów. 1 i 2 bieg działają bez problemu, natomiast przy wrzuceniu na 3 jest albo szarpnięcie i zrzucenie na 2,albo zrzucenie na 2, albo skrzynia dziwnie wrzuca biegi aż do 5 albo włącza się tryb awaryjny skrzyni i nie jedzie. Według inpy aktualne błędy skrzyni to :

53 Gangueberwachung 3 (error freq. 1, logistic counter 0) ;

GLUE-Ueberwachung 2/3 (freq 1 , counter 0) ;

I tutaj 3 błędy, które prawdopodobnie wskazują na faktyczny problem z autem :

Symptom Gangueberwachung (freq 1, counter 59)

Gangueberwachung 4 (freq 1; counter 57) - fehler aktiviert fehlerlampe - z tego co rozumiem zapala lampkę, a jedyna lampka to wyrzucenie getriebenotprogramm i raczej ten błąd a raczej jego przyczyna jest problemem tej skrzyni.

Frestbremsdrehzahl (freq 2; counter 57) - fehler aktiviert fehlerlampe - tak samo

Z tego co testowałem rzeczy inpą - niby 3 elektrozawory działają według testów, natomiast gdy ruszam tył/przód/parking nr 1 i 2 otwiera się i zamyka, natomiast podczas tych czynności nic nie dzieje się z zaworem 3. Shift lock testowany niby też ok. Wstępnie myślę, że mogłem zruszyć przewód/wtyczkę podczas wymiany oleju i filtra od elektrozaworu nr. 3, natomiast tutaj zaczyna się robić ciekawie. Auto miało stłuczkę przodem i zszedł olej ze skrzyni, o czym nie wiedziałem i zrobiłem może 5-15m bez oleju, domyślam się że naraziłem tarczki tylko czy to mógłby być powód dla którego nie działają 3 4 i 5 a nie akurat 1 bieg lub 2? Może ktoś jest w stanie coś wyczytać z tych błędów, nie udało mi się znaleźć żadnej bazy gdzie napisane by było cokolwiek o tych błędach. Zrobiłem adaptację, kasowałem błędy i nic to nie dało. Ilość oleju jest prawidłowa, być może nawet minimalnie za dużo ale sprawdzę to dopiero gdy ostygnie mi olej w skrzyni.

Czy mogę przeprowadzić jeszcze jakieś testy w inpie żeby dokładnie to zdiagnozować?

Ktoś jest w stanie wyczytać coś z tych błędów?

W sterowniku jest 7 elektrozaworów - 3 zielone, 3 czarne i 1 żółty. Powinienem problemu szukać w czarnych czy zielonych?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

ten blad:

53 Gangueberwachung - to P0733,53,Gear 3 Incorrect Ratio - nieprawidlowe przelozenie biegu 3

wedlug mnie to jest przyczyna ze nastepuje szarpniecie i tryb awaryjny. skoro 1 i 2 wchodza normalnie, a 3 bieg nie wchodzi.....

pozostale bledy informuja o lampce sygnalizacyjnej

fehler aktiviert fehlerlampe - usterka aktywuje lampkę usterki (to tlumaczenie z googla) czy zapala sie kontrolka skrzyni na desce jak wchodzi tryb awaryjny?

Jesli nie, to to by tlumaczylo ten blad.

Jak zdjales miske olejowa, co bylo na magnesach w misce? drobny meszek, czy jez? Jesli byl jez (stojace wysoko opilki) to skrzynia jest do wyjecia i remontu.

Jak manualnie wrzucasz 1,2 to 3 bieg wchodzi czy od razu szarpniecie i tryb awaryjny?

Czy olej bardzo smierdzial? I jaki mial kolor?