Skocz do zawartości

E30 BMW 320i opinie i jakie mogę mieć problemy prosze o podp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem od 4 dni własćicielem obnizonej i poszezonej BMki E30 z silnikiem 2 litry 6 cylindrowej miałem do tej pory inne auto niebęde pisał jakie. Owa bmka na liczniku ma 240kkm i silnik pracuje rowno i ładnie a ze owe autko kupiłem od znajomka wiec wiem ze niebyło katowane no moze podejzewam ze niebyło. i teraz mam do Was pytania .

Na co moge zwracać Uwagę i czy wkręcanie na wyzsze obroty nie zakatuje mi silnika .

Czy częsci są drogie takiej jednostki .

Za jakiś czas będe zakładał gaz czy załozenie gazu z wszystkimi emulatorami i z silnikiem krokowym oraz wymiana przewodów i swiec spowoduje ze samochod nie bedzie strzelał

i najwazniejsze czy przy wybuchu nie rozwali mi przeplywomieza (bratu rozwaliło i wymieniał w alfie 156 koszt no niewielki tylko 1700zł )

Prosze opiszcie co i jak Z GÓRY DZIEKUJE

WALDEKK111

Opublikowano
Na co moge zwracać Uwagę i czy wkręcanie na wyzsze obroty nie zakatuje mi silnika. Czy częsci są drogie takiej jednostki.

Wręcz przeciwnie :!: Te silniki lubią wysokie obroty. Ogranicznik obrotów przypilnuje, żeby nie przekroczyć maksimum. Ale jest jeden warunek - przed ćwiczeniami na wysokich obrotach, silnik musi być rozgrzany. 3-4 km jazdy to za mało. Osiągnięcie optymalnej temperatury płynu nie oznacza, że silnik można już obciążać w 100 %.

Tak naprawdę dopiero po 15-20 km silnik osiąga - fachowo mówiąc - stan pełnej stabilności termicznej, gdy temperatura rozkłada się w kadłubie i głowcy równo, tak jak przewidział konstruktor. Wtedy silnik zniesie bez uszczerbku naprawdę dużo.

czy załozenie gazu z wszystkimi emulatorami i z silnikiem krokowym oraz wymiana przewodów i swiec spowoduje ze samochod nie bedzie strzelał

Przy najtańszych instalacjach nikt nie da gwarancji, że nie będzie strzelać. :naughty:

czy przy wybuchu nie rozwali mi przeplywomieza (bratu rozwaliło i wymieniał w alfie 156 koszt no niewielki tylko 1700zł)

To się też zdarza w E30, dość często.

Przepływomierz klapkowy nie znosi strzałów.

Jak już musisz LPG :duh: to zastanów się nad założeniem instalacji z BLOSem. Poszukaj w dziale "Spalanie & Paliwa Alternatywne".

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
dzięki wielkie czy te silniki naprawde tyle palą ? czy moze mam uszkodzoną sonde lub moze coś innego za 50 zł przejade 80 km i moim zdaniem to bardzo duzo palowo drogie po 4.45 lecz tyle by wychodziło?
Opublikowano
dzięki wielkie czy te silniki naprawde tyle palą ? czy moze mam uszkodzoną sonde lub moze coś innego za 50 zł przejade 80 km i moim zdaniem to bardzo duzo palowo drogie po 4.45 lecz tyle by wychodziło?

11-12 l/100 km po mieście dla 320i to norma.

Sześciocylindrówki są stworzone do latania na trasach.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

Widze, że kolega Waldek zawitał i tutaj.

Pozdro dla PTK! 8)

Jesli chodzi o 320i, to jak dla mnie fantastyczny silnik.

6 cylindrow slicznie brzmi, nie ma tentencji niskoobrotówki, a spalanie... 11-12 litrów, jak napisał kolega 130rapid to norma, moja pali od 11 do 15 - 16 litrow, aler to przy agresywnej jeździe.

Wielką zaletą silnika jest jego prostota, większość rzeczy można naprawić bardzo łatwo i szybko.

Pozdrawiam!

http://i3.photobucket.com/albums/y100/kabaty/Dsc00102.jpg

Śnieżnobiała Księżniczka Monachijka... :]