Skocz do zawartości

Eksploatacja, usterki, koszty

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Dzien dobry Wszystkim.

Jestem na etapie sprzedaży swojej X1 i ze względu na fotowoltaike w domu padł pomysł na i3.

Mam pytanie do posiadaczy i3, jak wygląda sprawa kosztów utrzymania, awaryinosci, co robią podczas przeglądów? Będę wdzięczny za wszelkie opinie użytkowników. Celuje w auto z 2015-17r. A może ktoś z Was ma swoje do sprzedania.

Edytowane przez adrianCB
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, dzięki za podpowiedź. Martwi mnie tylko jedna rzecz, czy kupując takie 4-5 letnie auto, czy za kolejne 2-3 ktoś będzie chciał je kupić i ile straci na wartości.....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy to prawda że w przypadku i3 to 8lat?
Opublikowano

Obecnie jest 10 lat, w 2017 było 8. Koszt wymiany baterii na najpojemniejsze to 6k euro (np 60 na 120Ah)

Edyta: faktycznie znalazłem informację o rozszerzeniu gwarancji na 8 lat a nie 10. Co jest o tyle ciekawe, że moja z 2017 pokazuje gwarancję do 2025. Przy okazji, BMW się pochwaliło o 0 liczbie napraw gwarancyjnych w poprzednich latach.

94Ah - max zasięg mój to 245 km. Jak zapierdzielam po mieście to 180. Jak spadła temperatura i światła non stop to 160.

Koszty:

1. Filtr klimy co rok

2. Płyn hamulcowy co 2 lata

3. Klocki hamulcowe - hmmm 200kkm?

Wgranie softu co 2 lata, mapy i usługi online.

Ładowanie domowe - 30 * 0,53gr = 15,60 pln za 200 km. Taniej niż w biedronce. Przy fotowoltaice - sam wiesz.

Poza tym ładowarki Orlen za darmo plus kilka w mieście.

Parkowanie miejskie gratis, buspasy...

Ogólnie jeśli masz drugie auto na długie trasy to najlepsza opcja na miasto. U mnie stały punkt programu.

Skąd jesteś? Napisz priv.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

3. Klocki hamulcowe - hmmm 200kkm?

Właśnie się dowiedziałam że przednie mam do wymiany przy 60kkm, tylne były już wymieniane.

Co do fotowoltaiki to zakup elektryka teoretycznie przyśpiesza jej zwrot, ale trzeba kasę wydać z góry.

Gdyby w miejsce elektryka kupić małą benzynę to różnica w cenie zwracać się będzie przez wiele lat.

W naszej oprócz narzuconych przez samochód, płynu hamulcowego i filtra kabinowego, wymienialiśmy osłony amortyzatorów przednich.