Skocz do zawartości

BMW E39 , WEBASTO TT/C - działa i nie działa. Kodowanie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem wszystkim specom od grzania i chłodzenia.

Podjąłem się kaskaderskiego wyczynu, jakim jest uruchomienie webasto w e39.

Fabrycznie było zamontowane thermotop Z/C. Dobrałem się do niego, lecz lokalizacja pieca w E39 jest jaka jest. Sterownik zatankowany wodą, pobierał 10A, więc ktoś wyjął bezpiecznik i olał. Pompa wody ( ta przy piecu ) uszkodzona.

Kupiłem piec w bardzo ładnym stanie z X5 ( 2004 ) , thermoTop C , poskładałem i jest postęp. ISTA bez kłopotów odpala piec, pompka pompuje, wodę grzeje.

W module błędów brak.

Problem jest, aby to webasto uruchomić na postoju.

Po przekodowaniu IHKA:

STANDHAIZUNG_KONZEPT z nicht_activ na :

sh_low_ohne_sperrventil

W MID pojawiła się możliwośc włączenia webasto lub samego przewietrzania i ustawienia dwóch czasów na uruchomienie.

Po włączeniu grzania, odpala się panel klimatronika, rusza pompka webasto ale po chwili się wyłącza i wszystko gaśnie. Przewietrzanie uruchamia klimatronik i działa prawidłowo.

Błędów brak, nie wiem co może być grane. Napięcie akumulatora nie mniej niż 12.4v.

Podpowie ktoś, czy to nie problem z kodowaniem ? Nie wiem już czego się łapać a samo doprowadzenie tego systemu do sprawności trochę nerw mnie kosztowało.

...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Próbowałeś testować INPĄ ?

Nie wiem czy to może mieć związek, ale w E39 były dwie wersje sterowników, tzn. sterowanie analogowe i cyfrowe. Nie wiem czy ISTA nie wykrywa przypadkiem automatycznie danego modelu webasto i steruje nim wprost, natomiast Webasto z E53 może nie chcieć gadać z E39.

Myślę, że powinieneś szukać pomocy też na elektrodzie, np.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic383619.html

Nie dało się naprawić sterownika tego co był ? Ewentualnie oddać na sprawdzenie czy da się uratować ? Ja płaciłem za naprawę sterownika 350 zł dwa lata temu. Pompkę kupiłem jakiś zamiennik i chyba do audi, bo był najtańszy tylko dekielek z króćcami przekładałem.