Skocz do zawartości

e60 światło mijania xenon dynamic raz działa raz nie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Ostatnio zauważyłem, że w mojej e60 2003r światło lewe mijania (żarnik xenon) raz działa raz nie..

Dodatkowo zauważyłem, że gdy uruchamiam światło czy to na auto czy normalnie aby zapaliły się xenony to lewy xenon zanim się zapali robi taki dźwięk TZZZZZ i się zapala (ani prawy ani inne e60 takiego dźwięku nie wydaje przy zapalaniu świateł)

Doświetlanie zakrętów oraz poziomowanie działa cały czas.

Ten żarnik (xenon lewy) raz się zapala normalnie a raz z dużym opóźnieniem a auto nie sygnalizuje błędu a jak zasygnalizuje to zaraz znika z zegarów i nie zapisuje się... (wtyczka oraz kabel do żarnika sprawdzony przez okienko rewizyjne i jest podłączony)

Czy to po prostu żarnik pada ? Czy zapalnik żarnika ta skrzyneczka kwadratowa ?

Może ktoś miał podobnie bo nie chce na darmo jej demontować i wymieniać żarnika a okaże się, że dalej to samo.

Opublikowano
to TZZZZ to ustawiająca się soczewka. Może być żarnik, może być zapłonnik a może być przetwornica. Spróbuj zamieniać stronami te elementy i obserwuj.
Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano

Dobra dziś zdemontowałem lampę i podmieniłem żarnik na swój stary. I na starym żarniku nie ma tego dźwięku ani problemu ale nie założę starego bo ma inną barwę a nowe mam 6000k

Przetarłem nowy żarnik i ponownie go wsadziłem i teraz też jest już ok (na nowym żarniku był delikatny nalot na wtyku od zapalnika) zapalnik rozebrałem tak jaka się dało i wygląda jak fabrycznie nowy cały więc być może coś nie przewodziło w 100% pomiędzy zapalnikiem a żarnikiem i z tego powodu zapał się z opóźnieniem lub raz palił się raz nie.

Jeżeli problem ponownie się pojawi to kupuję nowy żarnik i wsadzam kompletnie nowy

Opublikowano

problem powrócił ponownie, xenon raz się zapala raz nie a raz z dużym opóźnieniem znowu, więc kupiłem kolejny nowy żarnik 1 szt zamontowałem w lampie, w której był problem i już sprawa rozwiązana definitywnie.

Z ciekawości oba żarniki wizualnie były idealnie nowe ale ten który powodował ten problem miał coś luźnego w środku bo gdy się potrząsało nim to coś tam było delikatnie słychać luźnego, w nowo zakupionym cisza.