Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Mam pytanie odnośnie opcji service inclusive / plus - czy te pakiety są opłacalne? Zakładając, że ktoś zrobi w 3-4 lata 100k przebiegu.

3 740 PLN. 5 lat / 100k - za samą robociznę. (czy ja dobrze liczę? Są to 3 wizyty w serwisie, co 30k w przypadku silników benzynowych) Wymiana oleju + filtr. Oczywiście jak chcesz cześciej wymieniać olej to na swój koszt i tylko w ASO :) ).

12 550 PLN. 5 lat / 100k - za robociznę oraz za materiały. (w/w 3 wizyty olejowo/filtrowe oraz wymiana tarcz + klocków. Zużycie tarcz oraz klocków mocno zależy od stylu jazdy - u mnie bardzo wolno - same trasy i hamowanie silnikiem (czy aby na bank będzie taka potrzeba by wymieniać tarcze i klocki przed przebiegiem 100k?).

Jak wygląda to u Was, przy jakim przebiegu wymienialiście komplet tarcz + klocków?

Dowiadywałem się iż sam serwis olejowy to koszt 1 700 PLN brutto. (olej + robocizna).

Ile trzeba dopłacać do serwisu olejowego jeżeli ma się wykupioną robociznę za 3 740 PLN?

Pozdro

Kamil

Opublikowano
Serwis Inclusive to już na szczęście z "materiałami" (choć to dużo powiedziane przy oleju). W czescidobmw za filtr i olej wyszło 300 zł w listopadzie (to tak jako ciekawostka).
Opublikowano

W F31 klocki wymieniałem co 16k km (przód i tył), w obecnym G20 zrobilem 13k i krzyczy mi, ze za 2000 mam wymienic klocki z tyłu.

W poprzedniej bmce nie miałem AutoHolda, w obcenej jest , może to też powoduje szybsze zużycie. Jeżdzę głównie po mieście.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Daj znać proszę ile Ci wyszło za wymianę tych klocków , żebym wiedział ile mam wkładać dziennie do skarbonki pod nazwą -poza gwarancyjne serwisowanie BMW - :wink: w Tiguanie przednie klocki wymieniłem po 90 tyś a tylne po 115tyś km , tarczy jeszcze z fabryki :shock:
Opublikowano
W F31 klocki wymieniałem co 16k km (przód i tył), w obecnym G20 zrobilem 13k i krzyczy mi, ze za 2000 mam wymienic klocki z tyłu.

W poprzedniej bmce nie miałem AutoHolda, w obcenej jest , może to też powoduje szybsze zużycie. Jeżdzę głównie po mieście.

Jest akcja serwisowa. Jeśli klocki skończą się przed 25 tyś to wymieniają klocki i zaciski za darmo i coś jeszcze. Info z bawarii.

Pozdrawiam

Maciek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mozesz wymienic opoza ASO

jak najbardziej , tak samo robiłem z Tiguanem , komplet tylnych klocków w ASO z wymianą 900zł , a u Bogusia 300zł z fakturą i na oryginalnych ATE , tylko musiałem podczas wymianę znowu słuchać jego komentarz na temat polityki i polityków , teorii spiskowych globu , i która nacja rządzi naszym losem.. :lol:

tylko w przypadku BMW jaką mamy pewność że po wymianie poza ASO , zniknie komunikat konieczności wymiany klocków ?

ktoś wie która firma produkuje klocki dla BMW ?

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Zniknie tylko musisz wymienić również czujnik zużycia (grosze).

Klocki różnie, zależy kto akurat wygra przetarg. W f30 były Jurid.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzięki @Randall :cool2: myślę ze temat klocków i tarcz hamulcowych jest wart zainteresowania bo jakby nie patrzeć to kilka tysięcy oszczędności
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Oczywiście że tak, nie zamierzam dać się ogolić w ASO, ostatnie auto w którym zmieniałem u nich klocki to było f20 i szybko zobaczyłem przebitkę ok 300% ceny rynkowej :lol:
Opublikowano
Za wymianę tylnych klocków w g20 chcą w serwisie 1400 zł, ale przez ich szybkie zużycie zmieniają na gwaranacji klocki i zaciski. Jedyne, na co polecam się przygotować to miesiąc bez auta :duh: moje stoi w serwisie od 4 września i może będzie za tydzień...
6ff0d43911e3.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A te klocki to ze złota ????

powiem to zdanie podczas kolejnej wizyty w ASO :mrgreen: :cool2:

Opublikowano
A jaki miałeś przebieg, że uznali Ci wymianę klocków na gwarancji?

Pierwszy raz jakoś 18 tys km i teraz okolice 38 tys km... a przednie klocki są cały czas w dobrym stanie.

6ff0d43911e3.jpg
Opublikowano

Jest akcja serwisowa. Jeśli klocki skończą się przed 25 tyś to wymieniają klocki i zaciski za darmo i coś jeszcze. Info z bawarii.

a w której konkretnie bawarii dostałeś takie info? Ja właśnie dzwoniłem do serwisu w Częstochowie i Pani stwierdziła, że zużycie klocków przy 23 tys. km jest zupełnie normalne i nie ma żadnej akcji serwisowej i klocki nie będą podlegały gwarancji...

Opublikowano

a w której konkretnie bawarii dostałeś takie info? Ja właśnie dzwoniłem do serwisu w Częstochowie i Pani stwierdziła, że zużycie klocków przy 23 tys. km jest zupełnie normalne i nie ma żadnej akcji serwisowej i klocki nie będą podlegały gwarancji...

Janki

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Właśnie autko wróciło z Bawarii na Czerniakowskiej. Klocki wymienione w ramach gwarancji. Na zaciski muszę poczekać bo brak na stocku. Jak będą Bawarria ma się odezwać i też w ramach gwarancji wymienią.
Opublikowano
Właśnie autko wróciło z Bawarii na Czerniakowskiej. Klocki wymienione w ramach gwarancji. Na zaciski muszę poczekać bo brak na stocku. Jak będą Bawarria ma się odezwać i też w ramach gwarancji wymienią.

Przy jakim przebiegu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
@PatrykK z którego roku masz auto ? mam nadzieję że ten problem został eliminowany przez BMW w produkcjach z 2020 r.