Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie

Mam pytanie dotyczące róznic w hamulcach

Jestem od miesiąca szcześliwym posiadaczem BMW 540IX .

Zestaw hamulcy jaki ma moje auto to 348x36 przód i 345x24 tył . Tarcze mam do wymiany od delikatnej jazdy sie pogieły . Chce wymienic na wieksze oczywiście wraz z zaciskami

Znalazłem dwie specyfikacje tarcz 374x36 /345x24 i dróga 374x34 ale tył 370x24 . Zastanawia mnie czemu jest różnica w zestawach w tylnych tarczach . Czy moge do 540 zamontować komplet z wiekszym tyłem czy jest to zestaw dedykowany np do 550i i wymiana z dużymi tyłami jest niemożliwa .

Jesli bede zmieniał to czy trzeba jakieś inne jarzma zamontować czy te co mam teraz są ok do takiej zmiany . Kolejne co mnie zastanawia to czy trzeba bedzie jakieś zmiany w oprogramowaniu auta robić .

Jakie macie zestawy w swoich 540 ( wielkosci tarcz ) i jak sie sprawują

Pozdrawiam

Bartek

Opublikowano

Moge i to jest oststeczne rozwiazanie . Mam zimowe felgi 18 wiec dodatkowo musiał bym wymienić 19 .

Czytałem na forum i jeden z kolegów powiedział ze nie warto .... wiec szukam innego rozwiazania :idea:

Opublikowano
W hamulcach m performance dalej są zaciski z przodu 4 tłoczkowe, ja zmieniłem w swojej 550i i aż takiej dużej różnicy nie ma, jak chcesz założyć większe np. od 550 i pisz na priv.
Opublikowano

Tak trochę OT ale w kwestii hamulców...

Nie wiem czy wiecie ale jak komuś z Was skończą się klocki/tarcze (zestaw na tylną oś, niebieskie zaciski) to nie będziecie w stanie ich wymienić na nowe. Brak dostępności w serwisach BMW, nie wiadomo kiedy będą dostępne...

Opublikowano
Tak trochę OT ale w kwestii hamulców...

Nie wiem czy wiecie ale jak komuś z Was skończą się klocki/tarcze (zestaw na tylną oś, niebieskie zaciski) to nie będziecie w stanie ich wymienić na nowe. Brak dostępności w serwisach BMW, nie wiadomo kiedy będą dostępne...

Ale jaki rozmiar tarcz