Skocz do zawartości

M40-zapach oleju z nawiewu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio zauważyłem że podczas pracy silnika czuć z nawiewnicy woń starego przepalonego oleju. temp.silnika w normie .4 tyś.przejechane po przeglądzie.Żadnych wycieków itp. nie zauważyłem wszystko jest ok. a woń czuć. Może koledzy mi coś podpowiedzą. Pozdro.....
Opublikowano
sprawdz czy spod pokrywy zaworow sie nie saczy na kolektory wydechowe ...innej opcji nie ma...
Opublikowano
Sprawdź przy okazji czy nie jest dziurawy wąż odmy.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki, pokrywę sprawdziłem jest sucho,ale nie kumam oco chodzi z tą odmą i sprawdziłem iż tą woń czuć na zimnym nawiewie, na ciepłym jest ok.Pozdro...
Opublikowano

Odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej a wtwoim przypadku jest to wąż łączący dekiel zaworów z kolektorem ssącym. Guma mogła być sparciała i pękła i spaliny wraz z oparami oleju które są przedmuchiwane przez pierścienie tłokowe zamiast żeby były zasysane do kolektora dolotowego to wydostają się na zewnątrz i stąd może być zapach oleju.

Teraz chyba już kumasz?

Opublikowano
  • Autor
Witam. Jeśli chodzi o odmę to zajarzyłem oco oczwiśćie po wkładi kolegi i sprawdziłem wszystkie rurki ,złączva gumowe wszystko jest ok. Może na razie dam się na luz ,może w eksploatacji z czasem coś wyjdzie. Chciałbym podziękować za porady.Przegladajc posty można dużo łyknąc wiedzy o tej marce auta .Forum BMW jest ''the best,,