Skocz do zawartości

E91 - uciekający prąd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

E91 320d

W nocy akumulator padł do zera. Po naładowaniu było OK, po kilku dniach znów to samo.

W momencie podłączenia multimetra szeregowo między klemę minusową a jej bolec celem zmierzenia poboru, elektronika zaczyna świrować - pstrykają zamki drzwi i klapy, lampki w aucie migają, przekaźniki klikają a pobór pokazuje 3-4 A.

Po zamknięciu auta pobór spada do 2,5-3 A.

Alternator wykluczony, akumulator również (na innym to samo).

Pomocy :mad2:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po zamknięciu auta ile czasu odczekałeś?

Prawidłowy pomiar następuje po 30min, a w przypadku TCUM może wydłużyć się nawet do godziny.

Najczęstsze powody to:

- moduł telefonu(mulf, tcum, rzadziej combox)

- nawigacja

- klema minusowa(IBS)

Opublikowano
Polecam sprawdzić złączkę pod samochodem która wychodzi od akumulatora i prowadź kabel zasilający. Kiedyś go nawet wymieniali cały w ASO w akcji serwisowej bo był wadliwy.
Opublikowano
  • Autor

Madejson - gdzie ta złączka się znajduje?

Cursor - czekałem kilka minut max. Ale wydaje mi się że tak czy inaczej pobór 2,5 A po kilku minutach to za dużo.

Nawigacji nie mam. Gdzie odłączę moduł telefonu albo którym bezpiecznikiem?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Madejson - gdzie ta złączka się znajduje?

Cursor - czekałem kilka minut max. Ale wydaje mi się że tak czy inaczej pobór 2,5 A po kilku minutach to za dużo.

Nawigacji nie mam. Gdzie odłączę moduł telefonu albo którym bezpiecznikiem?

Sterownik telefonu masz pod podłogą bagażnika. Wystarczy ją całkiem wyjąć

Opublikowano
  • Autor

Panowie. Po zamknięciu auta po godzinie pobór spadł z 2-3A do 0,03-0,04A.

Wniosek - prąd kradnie coś, co ma prąd gdy auto jest otwarte i wygasza się dopiero około godzinę po zamknięciu auta.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli masz moduł bluetooth w bagażniku, to zacząłbym od jego odłączenia i założenia pętli na światłowód.

Czasem zdarza się, że potrafią same z siebie "wybudzić" się, powodując pobór prądu

Opublikowano
  • Autor
Nie mam modułu BT ani nawigacji.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jakiś dokładany alarm czy blokada ?
Opublikowano
  • Autor

Alarmu oraz blokady też nie mam.

Ale uwaga, doszedłem do tego że problem kręci się wokół przekaźnika od modułu CAS znajdującego się za schowkiem po prawej stronie panelu z bezpiecznikami (nr części 61 36 6 901 469).

To on wali a po jego wyjęciu wszystko ustaje a pobór wraca do normy.

Pytanie - za co on odpowiada, co mogę odłączać żeby znaleźć winowajcę? A może to wina samego przekaźnika?

Opublikowano
  • Autor

Panowie..

Kupiłem ten przekaźnik nowy OEM i teraz puka co innego - jakiś plastikowy moduł pod schowkiem po stronie pasażera, znalazłem go po demontażu schowka

Opublikowano
  • Autor
Jakies rady? :mad2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ja tam dużo nie pomogę bo patrząc pod kątem serii 1 to pod schowkiem nic nie mam . za to są te bezpieczniki i moduł komfortu . jedyne co w tym rejonie jeszcze to jeż dmuchawy . rzuć fotką to może coś to podpowie .