Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Mam problem z ustaleniem przyczyny wyświetlania błędu getreibenotprogram . Następuje on tylko podczas dłuższego postoju i na ciepłym silniku. Wtedy obroty zaczynają się podwyższać lub zafalować i powyższy błąd zostaje czasami wyświetlony. Pytanie jest konkretne - czy kogoś z okolic Legnicy mogę poprosić o chwilową pożyczkę przepływomierza ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jak falują Ci obroty to przepływomierz masz dobry. Uszczelnij podciśnienia. Guma nie jest wieczna. Nie dopuszczalne są jakiekolwiek pęknięcia, taśmy klejące i inne patenty. Wszystko nowe w aso zamkniesz się w okolicy 1000zł, czyli jak na X nie dużo. Zamienniki są za mniej niż połowę.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Dziękuję za podpowiedź . Jeśli chodzi o falowanie , to za dużo powiedziane . Po prostu wchodzi nagle na 1000 i pojawia się błąd skrzyni , albo gaśnie silnik ,ale tylko podczas postoju .Problem tkwi w tym ,że każdy ma jakąś diagnozę . Chciałbym zacząć od wyeliminowania najprostszych i możliwych do przeprowadzenia czynności które mogę sam wykonać . Mechanicy po podłączeniu do kompa stawiali na EGR , przepływomierz . Mieszanka zbyt uboga , miernik masy powietrza , system recyrkulacji spalin .Gdyby znalazł się ktoś chętny do podpowiedzi lub pożyczenia przepływki . Mogę podjechać też do kogoś z wymontowanym moim przepływomierzem i sprawdzić na jego aucie . Będę wdzięczny za pomoc.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to nie działa tak, że przepniesz przepływkę i silnik zacznie od razu chodzić. Albo kasowanie adaptacji i chociaż 20km trzeba zrobić zeby ECU przyuczył się do nowych warunków pracy. Błąd za ubogiej mieszanki to nie 100% ale 1000% że masz nie szczelny kolektor (układ dolotowy). Uwierz mi, jak ktoś nie może sobie z tym poradzić to nie raz mam auta z ponad 50km od mojego miejsca zamieszkania. Sprawdź odmę, 75% przypadków ona jest winna, najtańszy dobry komplet odmy to Febi za ok 350zł. Raz miałem słabą przepływkę, chiński zamiennik w x3 2006 rok. Reszta wszystkie były dobre.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
Dziękuję :) . Podczas drogi powrotnej z urlopu przypomniałem sobie o jednym przypadku wystąpienia błędu podczas jazdy ..... Było to gdy wjechałem na wyboisty kawałek drogi pod Szczecinem . Na betonówce gdy auto wyraźnie podskoczyło właśnie wystąpił ten błąd . Bardzo sensownie to wszystko zaczyna się składać . Jutro zabieram się za dolot . Napiszę o efekcie . Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dolot sprawdzony , brakowało jednej zaślepki . Powtórne podłączenie kompa pokazało błąd przepływomierza . Pożyczyłem przepływkę z tego modelu od kolegi :) .Jazda próbna 30 km - brak błędów . Auto chodzi jak nowe :) Terez szukam przepływomierza Simensa . Jest nadzieja :lol:
  • 2 tygodnie później...