Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

W F30 330i 2018 mam pakiet: S563 Light Package. I faktycznie w drzwiach od strony wewnętrznej pod srebrną listwą jest pasek ledowy, ale.. nie działa. ISTA wypluwa błąd:

d90d37 interior lighting unit (ile) incorrect version installed. Czy ma ktoś doświadczenie z tym modułem? To jest jakiś niezależny sterownik? Gdzie go szukać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W którym modelu te błąd?

Wspomniany pasek, który nie świeci może być powodem tego błędu.

Oświetlenie "ambient" podłączone jest do linii LIN(do modułu FRM), a błąd sugeruje, że jakaś lampka jest inna niż powinna(sterownik oczekuje jednego rodzaju sterownika, a ma podłączony inny.

Ten błąd może też dotyczyć lampek w podsufitce, mimo, że działają poprawnie

Opublikowano
W którym modelu te błąd?

F30 jak w poście wyżej

do modułu FRM

A nie FEM?

błąd sugeruje, że jakaś lampka jest inna niż powinna(sterownik oczekuje jednego rodzaju sterownika, a ma podłączony inny.

Tyle wiadomo z treści komunikatu.

Znalazłem wiele zapytań o ten błąd ale żadnej odpowiedzi. Szukam dalej :|

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W którym modelu te błąd?

F30 jak w poście wyżej

Pytanie miało dotyczyć modułu, a nie modelu. Tak to jest, jak pisze się posty na szybko, będą w pracy :P

do modułu FRM

A nie FEM?

W przypadku F30 moduł FEM, F10 ma FRM

błąd sugeruje, że jakaś lampka jest inna niż powinna(sterownik oczekuje jednego rodzaju sterownika, a ma podłączony inny.

Tyle wiadomo z treści komunikatu.

Znalazłem wiele zapytań o ten błąd ale żadnej odpowiedzi. Szukam dalej :|

Jednoznacznej odpowiedzi nie dostaniesz, bo błąd nie musi dotyczyć tego samego u Ciebie co u kogoś innego. Na linii lin jest kilkanaście lampek, pozostaje samemu dojść, która jest niewłaściwa.

Zacząłbym od drzwi, które nie świecą. Jeśli wtyczka będzie podłączona, to zapewne błąd dotyczy tej lampki i dlatego sterownik jej nie zapala

Pod listą błędów w ISTA masz opcję "calculate test plan"/"oblicz plan kontrolny"

Jak jego klikniesz, to ISTA przygotuje procedury usunięcia usterki. Procedura poprowadzi Cię co po kolei sprawdzić ew. wymienić

Opublikowano

Właściwie to nie świecą tylko listwy ledowe w drzwiach. Oświetlenie sufitowe, dolne lampki w drzwiach, zewnętrzne podświetlenie klamek jest ok.

Dzięki za pomoc, przy czasie się tym zajmę i dam znać co bylo