Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

W moim E60 w pewnych momentach zaczyna mocno szumieć dmuchawa nawiewów. Gdy jadę po równej drodze na najniższych obrotach wiatraka, często potrafi w ogóle nie zacząć szumieć. Przełączenie na wysokie obroty lub energiczne wjechanie w dziurę powoduje, że zaczyna rzegotać. Przeciążenie podczas skrętów ją ucisza na chwilę. Tak samo wyłączenie i włączenie z powrotem na najniższe obroty. Oczywiście po chwili znowu wyje. Dźwięk typowo łożyskowy. Czy ktoś rozbierał silnik dmuchawy i jest w stanie powiedzieć, czy jest możliwość nasmarowania łożysk lub ich wymiany, bo pewnie są zniszczone już? Silnik sam w sobie jak i elektronika dmuchawy działają bez zarzutu. Jedynie to buczenie jest nie do zniesienia. W internecie znalazłem filmiki jak wyciągnąć dmuchawę i wielkiej filozofii tam nie ma. Nigdzie natomiast nie pokazują potencjalnej regeneracji - łożyska jak to łożyska przychodzi na nie czas. Pytanie czy są demontowalne bez niszczenia elementów silnika?

Pozdrawiam,

Kuba

• Moderatorzy
Opublikowano

Kilka dni temu wymieniałem swoją bo świergoliła od czasu do czasu. Moim zdaniem nie ma co się bawić w regenerację, bo nissensa kupiłem za około 250pln, a można i taniej mniej markowe produkty jeśli masz chęć. Wszystko było osyfione i podrdzewiale, szczotki na końcówce, więc musiałbyś robić regenerację + łożyska, a jak jeszcze przy rozbieraniu wyważenie się posypie to kolejny problem z biciem wiatraka.

Przy okazji polecam spsikać wymiennik od klimy jakimś środkiem na odgrzybianie itp, po wyjęciu wiatraka jest na wierzchu, więc aż żal tego nie zrobić.

A rozbieranie to banał, ale z plastikami od kanałów powietrznych trzeba powalczyć przy rozbieraniu i składaniu do kupy.

Opublikowano

Pewnie skończy się tak jak mówisz, czyli zamówię nową dmuchawę. I tak mam tam zajrzeć z czystej ciekawości przed więc może okaże się, że wymienię łożyska (niedaleko domu mam sklep z najróżniejszymi) i jeszcze trochę pochodzi. Jak nie to podmianka. Zobaczymy.

Co do wymiennika klimatyzacji to zamiast środków chemicznych polecam ozonator z AliExpress. Przykładowy link poniżej. Oczywiście trzeba zamówić ten o największej wydajności i to najlepiej w kilku egzemplarzach. Samemu zmontowałem sobie skrzynkę z 4 takich urządzeń z wiatrakami i robią wspaniałą robotę. Ozonowanie raz na pół roku i naprawdę nie śmierdzi grzybem a i nie wdycha się chemii konserwującej klimę. Wydatek na pewno jest większy niż środek do klimy, ale żeby wyczyścić jednostkę nie trzeba się dostawać wgłąb deski rozdzielczej a i trwałość jest niezła bo używam już jakieś 4 lata we wszystkich samochodach w rodzinie. Trzeba tylko pamiętać żeby ozonować na powietrzu a póxniej zostawić auto do przewietrzenia bo ozon w dużym stężeniu jest bardzo toksyczny.

https://pl.aliexpress.com/item/4001037259845.html?src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Gploogle_7_shopping&aff_atform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&albcp=6459808507&albag=76872920869&trgt=743612850874&crea=pl4001037259845&netw=u&device=c&albpg=743612850874&albpd=pl4001037259845&gclid=Cj0KCQjwg8n5BRCdARIsALxKb97AX14cRNIVoFWCwaN7ZBao8PP93FlYdomhhYgiazasdITa3JPJs70aApoaEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

• Moderatorzy
Opublikowano

Ozonowanie ostatni raz robiłem z 2012 roku :mrgreen:

W sumie teraz nie czułem potrzeby, bo nic nie śmierdziało, ale profilaktycznie uznałem, że warto, zostawiłem na noc a od rana porządne wietrzenie samochodu.

A tu masz foty z mojej galerii:

ASgRcTS.jpg

hvkWtLg.jpg