Skocz do zawartości

320d xdrive zgrzytanie skrzyni/reduktora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zakupie auta miałem problem z oponami, wymieniłem je tak szybko jak się dało na nowe.

Od tamtego czasu na drugim i trzecim biegu podczas gwałtownego przyspieszania delikatnie przerywa samochód, tak jakby rozłączyło napęd. Dodatków przy włączaniu biegów, szczególnie 1-3, słychać zgrzytanie, inne niż ten który słyszymy przy nietrafieniu biegu. Co może być przyczyna? Czy może to być wina tarczek w reduktorze?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Co to był za problem z oponami, jakie masz teraz?
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Rece opadaja....aaben, ty jeszcze dajesz rade spokojnie odpisywac?
Opublikowano
  • Autor
Co to był za problem z oponami, jakie masz teraz?

Za duża różnica w zużyciu,dodam ze wtedy to była kompletna masakra jechać tym samochodem, teraz założone nowe opony i tylko występuje delikatne szarpnięcie podczas gwałtownego przyspieszania

Opublikowano
Napisz konkretnie coś założył
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Rece opadaja....aaben, ty jeszcze dajesz rade spokojnie odpisywac?

Ćwiczę cierpliwość. :D

3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Napisz konkretnie coś założył

Hankook evo3 rozmiary według tabelki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Te opony nie są utwardzane i mogą być nieodpowiednie do auta z xdrive. Jednak możliwe też że skrzynka ma już dość, objawy są właśnie takie. Trzeba zobaczyć jak wygląda olej, może wymiana pomoże ale to już mechanik oceni.
3A0jS9b.png
Opublikowano
  • Autor
Te opony nie są utwardzane i mogą być nieodpowiednie do auta z xdrive. Jednak możliwe też że skrzynka ma już dość, objawy są właśnie takie. Trzeba zobaczyć jak wygląda olej, może wymiana pomoże ale to już mechanik oceni.

Olej wymieniłem i w skrzyni i w reduktorze, co prawda za nim wymieniłem opony. Sprawdzałem tez ciśnienie i było trochę mniej niż zaleca producent. Wyrównaniem ciśnienie i delikatnie problem znikł. Dzisiaj już nie zdążę bo wyruszam w trasę ale sprawdzę jeszcze raz olej w reduktorze jak wyglada. A skrzynkę dam radę sam naprawić? Jaki element się w nich zużywa