Skocz do zawartości

Brak mocy szarpanie na wolnych E39 525i LPG 192km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu mam problem z moją E39 2.5 Gaz w Automacie, mianowicie stałe świeci się check inpa pokazuje wypadanie zapłonu 1 2 3 4 5 6 cylinder oraz błąd sondy lambda. Brakuje jej kompletnie mocy w ciepły dzień potrafi dojść do sytuacji gdzie jadąc pod górę 50km/h nie ma siły przyspieszyć obroty stoją w miejscu nawet redukcja biegu nic nie zmienia. Czasami przy mocniejszym dodaniu gazu w takim momencie silnik przełącza się tak jak by w tryb awaryjny. Tzn z gazu wskakuje na benzynę strzela z korektora i dąży do zatrzymania całkowity brak mocy samochód zwalnia toczy się 20km/h na jednym biegu trzyma około 4500 obrotów. Po zgaszeniu samochodu wyjęcia kluczyka ze stacyjki i odpaleniu spowrotem działa jak wcześniej I na benzynie i na gazie ta sama sytuacja.

Powody które odpadają:

-Przepływka wymieniana pół roku temu

-Brak nieszczelnosci w układzie dolotowym

-Katalizator drożny

-Odma drożna

-komplet filtrów razem z tymi od gazu wymieniony

-nowa instalacja od skrzyni było zwarcie na kablach i wywalało bezpiecznik od skrzyni.

Dziś zabieram się za sprawdzenie cewek Chociaż 3 były wymieniane przez poprzedniego właściciela więc wątpię aby 6 cewek siadło.

Dodatkowe informacje o E39

Rocznik 2001

Pzebieg 369 tys

Instalacja gazowa Diego G3

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego poradziłeś sobie? U mnie przy podobnych objawach okazało się że uszkodzona była odma, a konkretnie membrana wewnątrz, psikjij w jej stronę autostartem ;) wyrzuciłem to dziadostwo i zainstalowałem zbiornik oct i po problemie.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)