Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, po długiej przerwie w końcu powrót do marki. Tym razem auto kupione dla żony (e87 120d 177KM 2007r) i jak to w dieslach problem z DPF.

Chciałem zainicjować wypalanie przez aplikacje B-tool ale żaden interfejs nie chce się połączyć z tym autem.

Sprawdzałem na UCSI-2000, Carly, Vgate 3, Vgate 2, OBD LINK MX+. Żaden się nie łączy. Napięcie jest w złączu.

Po kilku dniach walki zauważyłem że brakuje jednego bezpiecznika od złącza OBD (są 2 bezpieczniki według schematu). Po zamontowaniu tego bezpiecznika i sprawdzeniu drugiego w dalszym ciągu brak komunikacji.

Poradzicie coś? Gdzie szukać przyczyny?

Opublikowano
byli tacy "wizjonerzy" co przekładali piny we wtyczce aby zabezpieczyć samochód, może to warto sprawdzić ?
Opublikowano

A czy znajdzie się dobra dusza, która poświęci 3 minuty, odkręci i zrobi zdjęcie pinów? U mnie do złącza przychodzi 7 przewodów, ale ewidentnie ktoś tam grzebał :evil:

U mnie wygląda to tak:

56bace054e5e.jpg

e334f8f31e6e.jpg

Opublikowano

Dzięki, znalazłem schemat do swojego i wychodzi na to że wszystko jest dobrze połączone.

Nie mam już pomysłów..

ea63cbcee71e.jpg

Dobra, temat do zamknięcia.

Któryś z poprzednich właścicieli postanowił zamontować dodatkowe zabezpieczenie złącza OBD2, umieszczając w słupku bezpiecznik...

Udało się do tego dojść, po nitce do kłębka jak to mówią :D

Temat do zamknięcia.

Opublikowano

Witam , zakupiłem e91i też problem z komunikacją ( poprzedni właściciel nie wie nic) byłem w kilku serwisach i nie mogli się połączyć.

Proponowali pozostawienie auta aby po kablach znaleźć gdzie jest "odcinka" , czy kolego raptowny13 mógłbyś przybliżyć gdzie szukać ewentualnie tego bezpiecznika ?

Opublikowano

Cześć, dodatkowy bezpiecznik może być ukryty np.

-pod fotelem na łączeniu materiałów podłogi

-na słupku B lewym albo prawym ( u mnie był na prawym)

-w listwach progowych

-i pewno w innych miejscach...

Ja miałem dodatkowo tak jak przeczytałeś wyciągnięty bezpiecznik od złącza OBD. Do tego bezpiecznika doszedłem po ściągnięciu nakładek na progi, gdyż w kierunku bagażnika szedł przewód który nie pasował do innych.

Opublikowano
Wydaje mi się, że raczej włożyć bo znajdziesz tam gniazdo bezpiecznika :) W sumie to co nie wsadzisz będzie dobrze, ważne żeby przejście było :cool2: