Skocz do zawartości

3.0 diesel - problem z temperatura plynu chlodzacego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam takie pytanie czy wskaznik temperatury cieczy chlodzacej po 12-18 godzinach kiedy samochod stoi i silnik jest wylaczony powinien juz opasc do pozycji zerowej (niebieskiej)?

pytam poniewaz u mnie czasem na nastepny dzien potrafi wskaznik byc lekko ponad niebieski obreb na zagarach a to troche dziwne ze silnik tak dlugo stygnie czy to wina jakiegos podzespolu czy samego plynu chlodniczego dodam ze komputer nic nie wykazywal

dziekuje za kazde info jesli macie tak samo dajcie tez znac

Opublikowano

Wskaźnik schodzi z niebieskiego pola gdy „woda” przekracza 40 stopni o ile dobrze pamietam. U mnie po nocy nawet latem, po przekręceniu kluczyka na zapłon drgnie o ok 1 mm, tak wiec myśle że ktoś kiedyś grzebał przy zegarach i źle ustawił wskazówkę. Zweryfikuj z temperaturą na OBC .

No i nie wiem jakie byłyby upały, wskazówka musi stać w pionie, na to też zwróć uwagę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano

hej

to drgniecie wskazowki to naturalna sprawa zawsze w tym modelu ale tez w e39 i e38 i pewnie w innych tez lekko idzie do gory po przekreceniu kluczyka wiec nie majstrowal nikt w Twoich zegarach wiec mozesz byc spokojny

u mnie silnik trzyma temperature ladnie tylko chodzi mi raczej ze dlugo stygnie i nigdy jeszcze mi sie np wentylator po trasie nie zalaczyl jak samochod stal a czesto tak sie zdaza w innych autach ze po dluzszej jezdzie jeszcze jakis czas chodzi wentylator chlodnicy

Opublikowano

Może lekko przesadziłem z tym 1 mm, ale zawsze po nocy nawet w największe upały wskazówka jest max do połowy niebieskiego pola a na 100% nikt przy moich zegarach nie majstrował :-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

BMW - Bardzo Mądry Wybór ;-)

http://forum-lines.ru/rez/ab278744.gif

Opublikowano
hej ja mam tez podobnie ze po nocy idzie wskazowka na pole niebieskie po przekreceniu kluczyka wiec to jest standard we wszystkich x5 i tez e39 i e38 ze wskazowka odbija od zera na niebieskie pole chyba zeby pokazac ze system jest sprawny bo nie ma zadnej lapki kontrolnej na checku lampek kontrolnych po przekreceniu kluczyka odnosnie temperatury plynu chlodzacego