Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam . Jak w temacie . Dziś podczas powrotu do domu caś zaczęło grechotatać gdzięs w okolicy silnika od spodu . Stanąłem na poboczu zobaczyłem uszkodzony krzyżak wału napędowego od strony silnika wysypane igiełki krzyżaka i ... duży wyciek oleju silnikowego . I tu moje pytanie . Co mogło spowodowac tem wyciek bo niestety nie jestem w stanie więcej zobaczyć . Czy obok wału jest jakiś przewód z ojejem i mógł zostać uszkodzony ?
Opublikowano
Nikt nic nie wie na ten temat ???? Może ktoś ma chociaż jakieś fotki lub schematy przeniesienia napędu w tym modelu ? bo nie widziałem tego na zywo
Opublikowano
Nikt nic nie wie na ten temat ???? Może ktoś ma chociaż jakieś fotki lub schematy przeniesienia napędu w tym modelu ? bo nie widziałem tego na zywo
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Burza1234 Dziękuje bardzo za fotki ,ale czy to jest xdrive bo umnie za silnikiem bezpośrednio jest krzyżak a nie przegub elastyczny . Z teko co rozmawiałem z kolegą - mechanikiem w tym modelu x drive z silnika napęd jest przenoszony krótkim wałem do skrzyni biegów która nie jest połaczona z silnikiem . Trudno mi sobie to wyobrazić i zrozumieć jak tego nie widze :-(

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziękuję bardzo kolego . Coś tam mi rozjaśniłeś lecz nadal nie rozumiem tego przeniesienia napędu ? Gdzie idzie z silnika jak się rozchodzi na poszczególne kola ? Tymczasem mechanik zdjął osłonę pod samochodem i się okazało że rozleciał się krzyzak wału i przy okazji zrobił dużą japę w misce olejowej silnika .