Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Macie czy nie macie? (matę wygłuszającą pod maską)

Zmieniałem płyn do spryskiwaczy i zauważyłem, że maska to czysty metal i pod spodem nie ma żadnego materiału, maty, plastiku czy czegokolwiek. Ktoś w innym wątku zlinkował amerykański filmik z wymianą oleju i w tamtym aucie taka mata była. Ciekawy jestem jak u Was, może zależy to od silnika?

Opublikowano (edytowane)

Ja w swoim 320i nie mam.

20200606-173148.jpg

Jeżeli chodzi o filmik z kanału Kies Motorsports, to tam jest M340i.

20200606-172813.jpg

Edytowane przez Hamera
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
318i też nie ma , ale jest tak cicho w kabinie że można usłyszeć własne myśli :wink: :D
Opublikowano

To znaczy, że to zależy od wersji silnika (może tylko Mki lub diesle) lub od rynku.

A pytanie towarzyszące - nie macie problemu z kurzem/piachem pod maską? U mnie po 6 mies i 10 tys przebiegu całe wnętrze silnika (np. plastikowe pokrywy) pokryte jest sporą warstwą gruboziarnistego kurzu. Trochę mnie to zaskoczyło, bo w innych autach nigdy nie zauważyłem czegoś takiego nawet po długim przebiegu. W takim tempie po 3 latach i 60 tys tam będzie jakiś sajgon, a jednak sporo ruchomych części jest tam niezabezpieczonych. Sprawdzałem uszczelki, spasowanie elementów ale nie zauważyłem niczego szczególnego.

Opublikowano

W 320d mam matę - wiec pewnie dieslowi musi być cieplej lub mniej klekocze dzieki niej ;)

Swoją droga ja po 2 tygodniach mam drobinki piasku na silniku.

Opublikowano

No właśnie ja przyznam, że mnie to trochę niepokoi. W żadnym innym moim aucie silnik nie był tak zakurzony po latach i dziesiątkach tysięcy przebiegu, jak w G20 po kilku miesiącach. Ciekawe, co będzie dalej.

Opublikowano

No właśnie ja przyznam, że mnie to trochę niepokoi. W żadnym innym moim aucie silnik nie był tak zakurzony po latach i dziesiątkach tysięcy przebiegu, jak w G20 po kilku miesiącach. Ciekawe, co będzie dalej.

W F30 zauważyłem to samo... w żadnym innym aucie tego nie miałem... widać gdzieś wlatuje ten piasek, bo to raczej piasek, a nie kurz ;-)

Przednia szyba też mocno obrywa piaskiem i kamyczkami... w innych autach tego też nie zeznałem ... widać BMW przyciąga piasek :-D