Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

obecnie jeżdżę na kołach w mojej e60 530i 225/55 R16. Zamierzam wymienić koła na 255/40 R18 szerokość felfi 8". Może ktoś podpowie jak bardzo stracę na komforcie, czy lepiej założyć 17"?

Opublikowano

Komfort to pojęcie względne. Jednym dobrze jeździ się na 16" innym zaś na 19". Jeździłem na 18" jeden sezon, obecnie mam 17" styling 138 i sobie chwalę. Wszystko zależy po jakich drogach będziesz się poruszał - ja mam kilka odcinków w drodze do pracy gdzie asfalt jest po prostu łatany co jakiś czas i na szerokim kole potrafi rzucać autem. Pamiętaj, że opona również tłumi nierówności a im jej mniej tym bardziej odczuwasz to na czterech literach. No i zawieszenie dłużej pobędzie w Twoim aucie. Idąc za głosem rozsądku - 17". Idąc za wyglądem 18" (17" w e60/61 wydają się być trochę za małe wizualnie ale to kwestia gustu)

Pozdrawiam

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Nie stracisz. Seria 5 optymalnie wygląda na 19". Na 18" masz 40 profilu to jest dużo. Nie obawiaj się.