Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W F20 2012r silnik n13 mam nieszczelny układ klimatyzacji. Wstępnie podejrzewam chłodnicę (skraplacz).

Czy da się ją wyjąć z góry odkręcając tą metalową belkę z zamkami maski, czy trzeba ściągać zderzak?

Ma ktoś jakieś doswiadczenie z wymianą chłodnicy i z dziurami w klimie w tym modelu? Może gdzieś indziej występuje typowe rozszczelnienie?

Opublikowano

W tym modelu to sie zdejmuje zderzak i wyjmuje caly zespol chlodnic ktory przy okazji sie czysci z piachu oraz sprawdza stan uszkodzen poduszek gumowych (razem 2 dolne i 2 gorne).

Oryginalna chlodnica jest marki valeo made in poland :D

Dodatkowo trzeba kupic 2 nowe oringi OEM przewodow chlodnicy za 12zl i 16zl.

Mam taka uzywana chlodnice z roku 2017 jak chcesz kupic po kosztach :mrgreen:

MADE IN PRL
Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie.

W sieci są tylko filmiki z wymian w F10. Z F20 i F30 niestety nie znalazłem nic ciekawego.

Zainspirowany jednak wyaminą z F10 od góry bez zdejmowania zderzaka stwierdziłem, że zajrze u siebie.

Jestem w trakcie wymiany.

A wiec wyciągamy oczywiście filtr powietrza. Odkręcamy wszystkie śrubki metalowego pasa i zdejmujemy go.

Teraz trzeba odpiać górny wąż od chłodnicy. Aby nie narobić bałąganu nadmiar płynu ściągnąłem strzykawką ze zbiorniczka.

Dzięki odpięciu tego weża możemy spokojnie wyciągnąć wentylator i odchylić chłodnice wody. Jeśli by odbiąć dolny wąż można ją wyjąć ale myślę, że nie trzeba.

i właśnie...

Już był w ogródku, już witał się z gąską :lol:

Odkręciłem śruby od złączy chłodnicy klimy a te złączki ani drgną. Jak je odłaczyć aby nic nie rozwalić?

aktualizacja:

Rozłączyłem wbijajać pomiędzy złączki nóż, później śubokręt i wyszło.