Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jakiś czas temu miałem kolizje drogową. Dostałem strzała w lewe przedni koło. Do wymiany wachacze, zwrotnica, łącznik stabilizatora i amortyzator.

Problem jest taki że nie idzie ustawić zbieżności, mam wrażenie że kierownica żyje swoim życiem. Kiedy jadę i trzymam kierownice prosto to samochód ściąga na lewo, ale kiedy puszcze kierownice, to ona automatycznie przekręca sie w lewo i samochód zaczyna jechać w lewo. Do tego mam wrażenie jakby samochód raz ściągał mocniej raz słabiej. Do tego, po kiloziji zaczęła mi kierownica drgać przy hamowaniu mimo że tarcze i klocki są prawie nowe, wymieniane z 10 tys kilometrów temu.

Jest jeden ważny szczegół. Nie miałem pieniędzy i chcąc przyoszczędzić części wziolem z anglika, którego miałem(oprócz łącznika). Do tego mam zamontowane sportowe zawieszenie, więc w tym momencie prawy amortyzator to oryginalny sportowy, a lewy zwykły z anglika.

I tutaj jest pytanie, czy wina za to ściąganie i drgania kierownicy przy hamowaniu ponosi właśnie ten amortyzator?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wina może być we wszystkim. Amortyzator to jedno a sprężyna jaka teraz jest? Wózek sprawdzony dokładnie czy prosty, pomierzony? Punkty mocowania do karoserii też? Wahacze poskręcane na opuszczonym aucie? Piasta prosta? I tak dalej i tak dalej...
3A0jS9b.png
Opublikowano
Sprężyna ta co była. Samochód skręcany jak był podnoszony, w dodatku byłem na sprawdzaniu zawieszenia i jest w porządku.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wahacze dokręcania się na opuszczonym samochodzie. Ew. można podnieść piastę do odpowiedniej wysokości, skręcić i dopiero założyć koło i opuścić auto.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli mają różną długość i twardość to mają znaczenie, w sumie to nawet nie zaleca się wymiany pojedynczego amortyzatora w sytuacji gdy oba będą takie same. Wymienia się tylko parami.