Skocz do zawartości

Błędy ACC (aktywny tempomat)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Aplikacja bimmer-tool, od kilku dni, pokazuje błędy aktywnego tempomatu, którego nie posiadam :D Błędy dają sie kasować, ale wracają. Ktoś wie o co chodzi?

e201610a55d53193med.jpg

Zaczęło się po podłączeniu auta kablem do aplikacji bmwaicoder. W sumie nic nim nie zrobilem - próba zakodowania wyłączania idrive po otwarciu drzwi zakończyła się niepowodzeniem (swoją drogą nie mogę kodować niczego w CAS). Po odpaleniu auta kilka błędów na idrive. Podłączyłem bimmer-tool, skasowałem wszystkie. Wszystko w aucie działa, na desce nie świeci żaden błąd, wszystko jest "po staremu" oprócz błędów powyżej. Ktoś wie, co namieszałem?

ad®ian™
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Uzyj innego programu.

Moze bledy sa odczytywane z innego modułu i istnieja, a może to 'zla interpretacja' aplikacji.

Opublikowano
U mnie błąd ACC (którego nie mam) powoduje zbliżająca się wymiana tylnych klocków hamulcowych. B-tool tak to interpretuje prawdopodobnie. Pojawił się gdy komputer wskazał 1500 km do wymiany klocków.
Opublikowano
  • Autor
Coś drgnęło. Po wczorajszym skasowaniu błędów, dziś rano ich nie było. Sprawdzę wieczorem, po powrocie z pracy.
ad®ian™
Opublikowano
Mam to samo, błędy wracają po skasowaniu. Jak uda Ci się coś ustalić to napisz proszę.
Opublikowano
  • Autor
Według bmw fault codes błędy pochodzą od czujnika kąta skrętu i dsc. Nie wiem, być może trzeba było przejechać kilka kilometrów, żeby wszystko się "skalibrowało". W każdym razie wczoraj po pracy również nie było już błędów.
ad®ian™
Opublikowano
  • Autor
A dziś już wróciły. Mogłem coś skopać bmwaicoder'em? Może trzeba coś od nowa zakodować? Który program zainstaluję najłatwiej do odczytu/kasowania błędów?
ad®ian™
Opublikowano
Ja pojezdzilem trochę po deszczu i narazie nie mam błędów. Może to jakiś czujnik nie łączy
Opublikowano
  • Autor

Raczej wątpię, bo to zostało po krótkiej zabawie (a raczej sprawdzeniu jak działa) bmwaicoder'em. Nigdy wcześniej tych błędów nie było a auto jeździ jak jeździło.

Wczytałem się trochę w temat i błędy może powodować jakiś czujnik prędkości koła/kąta osi skrętu (czy jakoś tak) lub nawet niski stan naładowania akumulatora... Nie wiem co o tym myśleć.

ad®ian™