Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wpadłem na pomysł zakupu takiego auta po wystrzale poduszek.

Na razie przeglądam tylko oferty , ale czy możecie mi podpowiedzieć czy po takim wystrzeleniu wystarczy wymienić deskę poduszki, napinacze?

Trzeba też pewnie wykasować błędy? Czy oprócz tego są potrzebne jeszcze jakieś zabiegi (Crash data) itd.?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jednoznacznie nie da się odpowiedzieć na to pytanie.

Sterownik teoretycznie ma licznik, po trzeciej stłuczce blokuje się(pojawia się błąd wewnętrzny sterownik) i trzeba go robić już "na stole"

Tyle, że jeśli sterownik odnotuje poważniejszą stłuczkę to też potrafi się zablokować. Dopiero odczyt błędów odpowie Ci czy sterownik trzeba demontować i naprawiać lub wymienić, czy wystarczy skasować błędy.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :)

Mógłbyś mi podpowiedzieć jakie potrzebuję oprogramowanie ewentualnie złącze, aby to odczytać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

1. Kontrola poduszek powietrznych

2. Kontrola sterownika lub sterowników .....

3. Kontrola czujników uderzeniowych oraz czujników systemu ochrony pieszych ( jeżeli jest )

4. Kontrola klemy pirotechnicznej akumulatora

Pozdrawiam Andrzej
Opublikowano
witam

1. Kontrola poduszek powietrznych

2. Kontrola sterownika lub sterowników .....

3. Kontrola czujników uderzeniowych oraz czujników systemu ochrony pieszych ( jeżeli jest )

4. Kontrola klemy pirotechnicznej akumulatora

Dodałbym jeszcze sprawdzenie, czy nie wystrzeliły zagłówki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To wszystko będzie widnieć jako błąd w sterowniku airbag.

Do diagnozy serii Fxx najlepiej sprawdza się ISTA oraz kabel ENET.

Sam używam wersji 4.15.16 w wersji PL(spolszczenie nie jest kompletne niestety) i działa bez zarzutu