Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, mam pytanie czy ktoś z was posiadających BMW z silnikiem N20 robił update sterowników i wpłynęło to na zachowanie temperatury oleju? Normalnie w tym silniku temperatura oleju się zmienia w zależności od styli jazdy (rośnie podczas jazdy ze stała prędkością) podobno po update już tak się nie dzieje. Czy może ktoś to potwierdzić?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Posiadam N20 w 328i. Co prawda nie robiłem update samego sterownika, natomiast miałem wgrywaną nową mapę silnika

Co do temperatur to mogę powiedzieć tak. Wcześniej przed wgraniem softu, na 5w30 (mobil1) miałem temperatury często ponad 105 stopni C, czasem nawet podczas jazdy z prędkościami autostradowymi 140km/h potrafiło wbijać na 110-115 stopni. Z tego co czytałem jest to optymalna temperatura aby zmniejszyć spalanie.. ale wiadomo żywotność jednostki może przez taką temperaturę być mniejsza.

Po zmianie softu i oleju na 5w40 (mobil1), temperatura nie przekracza 105 stopni, nawet podczas spokojnej jazdy z prędkościami autostradowymi, przy ostrzejszej jeździe spada nawet do 95-100 stopni.

Tak więc na pewno samym softem da radę zrobić tak aby temperatura oleju była niższa.

Opublikowano
Dzieki za info. Ja się umówiłem na aktualizację. Dam znac czy coś się zmieniło.
Opublikowano
Po aktualizacji max co udało mi się zrobić to 108C przy 140km/h. Tak to się trzyma na 105C. I to jest termoeratura za filtrem oleju. W misce olejowej cały czas 90C.