Skocz do zawartości

Koło pasowe pompy wspomagania,Pompa wspomagania,Rolka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy :)

Posiadam BMW 520d e60 120kW 163 KM 2009 po lifcie.

Od jakiegoś czasu był głośny świst pod maską przy rolce pompy wspomagania na pasku i któregoś dnia na postoju pasek sam zleciał z rolek. Okazalo się,że pękła jedna ze śrub pompy wspomagania i w konsekwencji poluzowalo rolke i puścił pasek. Po zdjęciu całej pompy wraz z rolką okazało się,że koło przy pompie jest metalowe i mniejsze o 1.5 cm od dedykowanego koła plastikowego do mojego modelu,które ma 14.5 cm. Czy to mniejsze koło metalowe powinno być czy poprzedni właściciel założył z innego modelu i dlatego był efekt świstu i poluzowanie paska ? Dodam Jeszcze,że jest lekki wyciek z maglownicy,ale nie wiem czy to ma znaczenie jednak wolę wspomnieć :)

Opublikowano
  • Moderatorzy

Sprawdź wszystkie elementy układu - rolki, pompę wody, koło pasowe.

Wszystkim co się kręci możesz pokręcić i sprawdzić czy szura, dodatkowo sprawdzić góra/dół czy ma luz. Sprawdź też napinacz i wywiń pasek na drugą stroną, czy nie jest spękany.

Do oceny koła pasowego może zrobić zdjęcie telefonem z fleszem - jak masz pęknięcia to do zmiany.

Wyślij swój VIN do jakiegoś sklepu - czescidobmw.pl żeby Ci wysłali co tam pasuje, może w zależności od czegoś były 2 opcje.. tego akurat nie wiem.

Cokolwiek szura albo ma luzy do wywalenia. Szuranie to raczej łożysko któregoś z podzespołów, albo pompa wspomagania, jak ma za mało płynu.

Opublikowano
  • Autor
Napinacz,pompa wody,pasek osprzętu to wymieniane było przeze mnie jakiś czas temu.Pasek był wywijany bo przez to koło metalowe był nacinamy,więc wygląda na To,że problem leży w kole pompy wspomagania a co dziwne dedykowane po modelu i nr VIN jest koło plastikowe a nie metalowe,które było założone wcześniej. Pompa wspomagania miała luzy przez urwaną śrubę co pewnie spowodowalo poluzowanie paska.