Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie mogę nigdzie znaleźć pojawiającego się 12V po tym jak otworzę samochód pilotem, jeszcze przed włączeniem guzika start-stop czyli przed włączeniem stacyjki. Przeszukałem ponad pół FEM (do tych tylnych złącz ciężko mi dojść przez tapicerkę) oraz cały REM.

Znalazłem jeden biały kabelek ale bardzo cienki - bardzo mała wydajność prądowa w okolicy REM. W radiu nie ma.

Pomoże mi ktoś?

Dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co chcesz kolego zasilić. Gdzie to ma być?

Podaj miesiąc i rok produkcji auta.

Opublikowano
Ja po otwarciu auta pilotem mam zasilanie 12V w bagażniku w gniazdku.
Opublikowano

Dzięki za pomoc. Moje auto to F31 rok 2012 chyba sierpień

320d. Jutro sprawdzę zasilanie z gniazdka bagażnika. Dzisiaj testowałem zasilanie z gniazdka z konsoli centralnej i tam jest cały czas nawet po zamknięciu. Mam gniazdko również pod schowkiem ale tam nie mam wcale zasilania. Bezpiecznik jest ok F69 w komorze silnika. Czy możesz mi podpowiedzieć na którym pinie w radiu pojawia się zasilanie po otwarciu? Ponieważ dzisiaj wyjmowałem również radio i tam zasilanie mam również cały czas. Czekałem kilka minut bo miałem nadzieję że zgaśnie po chwili ale niestety nie. Ja mam wersję Basic bez ambient light. Spędziłem łącznie z 10 godzin na szukaniu 12v po otwarciu auta kluczykiem. Forum to moja ostateczna deska ratunku.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie napięcie na zapalniczce wyłącza się po ok 1min...

U ciebie powinno być tak samo , gdyż gniazdo zasilane jest z listwy 30B a on jest kontrolowana przez przedni moduł FEM. Jest to dla wszystkich gniazd zapalniczek.

Gniazdo zapalniczki z przodu , nad kolanami pasażera jest połączone tym samym przewodem co gniazdo w w konsoli środkowej dla tylnego rzędu siedzeń i zabezpieczone tym samym bezpiecznikiem ( gdybyś chciał podłączyć zasilanie do tego elementu ? ).

Jak sprawdziłeś zasilanie na gnieździe zapalniczki ?

Przeczytaj sobie zasadę działania zacisku 30B. Zacytuję kilka funkcji , które powodują podanie napięcia na ten zacisk...

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f31-320d-tou/wiring-functional-info/body/voltage-supply/FCX1G206

- Odblokowywanie, blokowanie w celu zabezpieczenia pojazdu.

- Zmiana styku drzwiowego (strona kierowcy z przodu lub z tyłu, strona pasażera z przodu lub z tyłu).

- Zmiana przełącznika styków klapy tylnej lub obsługa przycisku klapy tylnej.

- Zmiana przełącznika kontaktowego tylnej szyby lub obsługa przycisku tylnej szyby.

- Wymiana przełącznika stykowego pokrywy komory silnika.

- Obsługa przycisku START-STOP.

- Działanie przycisku oświetlenia wnętrza.

- Żądanie Combox.

Zwróć też uwagę na to kiedy zacisk 30B powinien się wyłączyć ?

# Na szybko , jak spojrzałem to trzeba poczekać 12 min jeśli otwarty jest bagażnik a auto jest odblokowane ( wyłączony alarm ) .

# Wyłączy się ( zacisk 30B ) po 3 minutach , gdy zamkniesz auto ( włączysz alarm ) a klapa bagażnika jest zamknięta.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziękuję za pomoc!!

Pomogliście mi.

Pozdrawiam

Jeśli udało ci się znaleźć takie miejsce to fajnie by było abyś napisał gdzie ono się znajduje i jak to zrobiłeś.?

Pomożesz kolegom z forum.....!

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

W każdej F31 nie wiem jak w F30 są 4 gniazda zapalniczki :norty: :norty:

Konsola środkowa pod radiem, tunel środkowy z tyłu, bagażnik i uwaga mało kto wie że pod nogami pasażera też jest gniazko pod schowkiem :norty: :norty: :norty:

U mnie w gnieździe pod schowkiem zasilanie pojawia się po otwarciu auta pilotem, napięcie też znika ale nie wiem po jakim czasie bo nie od razu. Mam tam podpiętą kamerke więc jak ide z auta to działa sobie jeszcze jakiś czas potem na noc gaśnie po otwarciu auta odpala się sama. Wydaje mi się że napięcie jest do 4 godzin bo tyle czasu jest podtrzymywane radio i licznik trasy w Idrive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

4 godziny.....???? Według instrukcji BMW to trochę za długo . Radio jest zasilane z zacisku 30B , jak i gniazdo zapalniczki. Po zamknięciu auta pilotem , napięcie na zacisku 30B jest obecne przez 3 min.

Wyżej masz lekturę na ten temat

Pozdrawiam.

Opublikowano
Informacja z zagranicznego forum.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To może warto by pisać na podstawie własnego doświadczenia.

W gniazdku pod schowkiem napięcie zanika po kilku minutach.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Te połączone zapalniczki w kabinie. Który dokładnie bezpiecznik za to odpowiada?

I to samo pytanie do tylnej zapalniczki w bagażniku.

Głowix
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Te połączone zapalniczki w kabinie. Który dokładnie bezpiecznik za to odpowiada?

I to samo pytanie do tylnej zapalniczki w bagażniku.

O jakim aucie mówimy????? Jaki miesiąc i rok produkcji???

F10....?

F30....?

Podaj siedem ostatnich znaków nr. Vin.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
F30 sedan, 2017 rok, VIN jeszcze nie mam. Wersja DE.

Schemat połączeń (SSP) Zapalniczka i gniazdka

Dotyczy:. + 2015/07

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f30-320d-lim/wiring-functional-info/body/general-vehicle-electrical-system/cigarette-lighter-power-socket/1VnYyid3T4

- konsola środkowa , gniazdo przód

F66......20A

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f30-320d-lim/KYts2iBD

F69......20A

- konsola środkowa , gniazdo dla tylnego rzędu siedzeń

- strona pasażera przód - pod prawym schowkiem

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f30-320d-lim/KYts2iBD

F162........20A

- bagażnik

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f30-320d-lim/KZ6Cx8hF

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jeśli chcesz to podłączyć zgodnie ze schematem elektrycznym , to wpinasz się w kość A173*9B.......pin nr.52

KZNDOGIh

CV611j1o

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź

Rozumiem, że mogę stamtąd wziąć prąd a masę obojętnie skąd? lampki chciałem podłączyć w prosty sposób bez przekładania całej instalacji, tak żeby dostawały prąd po otwarciu, chwilę później gasły i tak samo po zgaszeniu auta i otwarciu drzwi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak , ten pin odpowiada za zasilanie oświetlenia klamek zewnętrznych .

Oczywiście aby to zrobić zgodnie ze sztuką to należy poprowadzić przewód elektryczny przez odpowiednie piny w kościach poszczególnych drzwi aby to miało ręce i nogi.

Jeśli chcesz to podam ci całą ścieżkę przewodu elektrycznego ?