Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam,

Potrzebuję potwierdzić czy poniższe wartości dokręcania momentów są prawidłowe w tylnym zawieszeniu dla e60 sedan:

Dolny Wahacz H

śruba ze zbieżnością tylna - 165Nm

śruba zwykła przednia - 100Nm

śruba długa przez tuleje pływającą - 240Nm

Górny wahacz banan

śruba przez tuleje - 100Nm

nakrętka na sworzniu - 165Nm

Górny wahacz prosty

śruba przez tuleje ze zbiżnioscią - 65Nm

nakrętka na sworzniu - (108Nm dla M12) (mniejsza M10 60Nm)

Amortyzator do zwrotnicy -165Nm

Jarzmo do zwrotnicy 110 Nm

Prowadnice zacisku 30 Nm (+-5Nm)

Oczywiście wszystkie śruby w tulejach skręcane gdy auto jest pod obciążeniem a nakrętki na sworzniach bez różnicy.

Jeszcze mam pytanie czy ktoś się orientuje jak jest ustawiona fabrycznie zbieżność tył w e60 ? bo patrząc na to jak jest ustawiona zbieżność niby zgodnie z kompem to nie chce mi się wierzyć, że do końca jest ok, bo tył można uznać za wózek i czy śruby nie powinny być ustawione symetrycznie względem siebie ? bo teraz są każda inną stronę..

Opublikowano

Podkładka na śrubie ma być symetrycznie do podkładki pod nakrętką.

Jeśli śruby nie są symetryczne,jedna do drugiej to oznacza to ,że masz różnice w zbieżności i pochyleniu z prawej i lewej strony.

Śruba jest mimośrodowa, dlatego są różnice w jej "położeniu".

Opublikowano

Każdy dobry mechanik Ci powie....

Wszystkie śruby dokręcamy na pół obrotu przed urwaniem :mrgreen:

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• 1 rok później...
Opublikowano
tak na 110% są poprawne, spisane osobiście z książki Hayensa, pisałem na forum aby ktoś mnie poprawił bo mając sporo na głowie można coś przeoczyć i się pomylić ale robiłem to tyle razy w kilku e60, że mogą w nocy recytować te momenty :)