Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Problem jest nastepujacy. Auto stoi noc pod domem z lekkim spadkiem na dol czyli [BAD] troszke wyzej od przodu jest. Jak juz wrzucam ''D'' to czuc jak skrzynia sie zazebia i czuc dosc mocne szarpniecie!

Czy to jest norlmany obiaw czy sa jakies znane problemy z tymi skrzyniami?? Auto pochodzi z 2018roku i ma dopiero 25tkm przejechane. Mozliwe ze zebatki przez takie szarpniecia sie kiedys uszkodza??

Auto jest jeszcze na gwaracji wiec dlatego pytam, a nie chce w ASO wyjsc na glupka bo moje doswiadczenie z autmatyczna skrzynia jest jeszcze nie zaduze.

Dziekuje za wszelkie odpowiedzi!

Pozostancie w zdrowiu!!

Opublikowano

Gdy parkujesz auto na noc to zrób coś takiego:

- wrzuć na N

- zaciągnij ręczny i pozwól aby auto się zablokowało na hamulcu ręcznym

- dopiero wrzuć P

Daj znac czy pomogło.

Opublikowano
Auto stoi noc pod domem z lekkim spadkiem

Zawsze jak masz spadek, to zanim zgasisz auto (zanim przejdzie na P) zaciągaj ręczny. Skrzynia w pozycji P jest zblokowana mechanicznie (przez bolec/rygiel) i jak masz spadek to cała masa auta się na tym zapiera. Zdarza się, że auto może nie móc cofnąć tej blokady. W skrajnych przypadkach może dojść do pęknięcia tej blokady.

Opublikowano

Panowie dzieki za cenne wskazowki!!

Zrobilem jak kolega Yyveel poradzil i ladnie bez szarpniecia wskoczylo D .

Czyli rozumiem ze jak bym nie uwazal to moglbym uszkodzic skrzynie i pewnie nie byloby to objete gwarancja.

Dzieki jeszcze raz pozdrawiam!

Opublikowano
Czyli rozumiem ze jak bym nie uwazal to moglbym uszkodzic skrzynie i pewnie nie byloby to objete gwarancja.

Tak od razu się nie uszkodzi, spokojnie. Co do gwarancji, to nie wiem, ale myślę, prędzej gwarancja się skończy niż ten element ulegnie uszkodzeniu :)