Skocz do zawartości

BMW E91 lusterko pasażera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu zaczęło mi szwankować lusterko po stronie pasażera . Kiedy otwierałem auto z pilota to rozkładało się tylko lewe natomiast prawe potrafiło to zrobić z opóźnieniem np po 10 min jazdy . Teraz nie działa już w ogóle . Nie działa w nim również samo ustawianie szkła ( ale o dziwo obniża się po wrzuceniu wstecznego ) . Gdzie najlepiej rozpocząć szukanie problemu ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No sprawa dziwna. Do lusterka masz podpiete trzy kable + , masa oraz LIN. Lin czyli szyna danych po którym idą wszystkie informacje. Skoro lusterko się obniża to znaczy że jest ok.

Podłączałeś pod kompa? Błędy?

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

Mała aktualizacja : trochę autem nie jeździłem i nie miałem jak sprawdzić - nie działa ani składanie lusterka ani sterowanie czy też automatyczne obniżanie. Sprawdziłem przewody pod obudową i bezpieczniki - wszystko ok .

Pod kompa nie podłączałem ale błędów żadnych nie wyrzuca.

Gdzie dalej mogę szukać problemu ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
To jeszcze głowne pytanie. Czy to jest dokładane przez ciebie czy z fabryki wyjechało z taką opcją?

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor
Nie przeze mnie ale na 99% opcja dokładana przez poprzedniego właściciela.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to pozostaje ci posprawdzać co się odłączyło. Jak pisałem w kostce która idzie do lusterka musisz mieć trzy sygnały. Masa, 12V oraz sygnał LIN. Tu masz schemat co gdzie idzie.

in-Collage-20200403-224851555.jpg

Wtyczka X624 to ta przy lusterku. PIN6 to zasilanie 12V, PIN4 to MASA, PIN5 to LIN. Widzisz gdzie to idzie po schemacie. To musisz posprawdzać.

• 6 lat później...
Opublikowano

Witam,
Podłączę się pod temat, mnie również dopadł problem z lusterkiem pasażera w E91 LCI ( 3 piny ), z dnia na dzień.
Lusterko po złożeniu elektrycznym z przycisku nie chce się rozłożyć ( lewe kierowcy rozkłada się ) dodatkowo brak funkcji regulacji we wszystkich kierunkach ( lewe kierowcy regulacja działa ).
Po wrzuceniu biegu wstecznego lusterko opuszcza się w osi pionowej w dół i wraca do pierwotnej pozycji

Sprawdzono już:

• wiązka z od słupka do prawych drzwi - brak pęknięć załamań jest przejście na przewodach , aż po gniazdo 3 pinowe lusterka - na multimetrze jest przejście

• od gniazda 3 piny lusterka do przewodów za obudową lusterka - również jest przejście

• wszystkie wtyczki piny przeczyszczone przesmarowane preparatem do tego typu rzeczy

• silniczek pod szkłem lusterka po rozebraniu jak nowy bez wilgoci, rdzy itd.

• mechanizm składania również nie skorodowany regularnie smarowany itd.

• w module FRM błąd 9CD0 Napęd składania lusterek po stronie pasażera uszkodzony ( po usunięciu pojawia się ponownie )

• pozostałe funkcje drzwi działają bez problemu

Prośba o podpowiedź co jeszcze mogę sprawdzić ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Miałem podobne problemy, okazało się że po zdjęciu obudowy lusterka i odpięciu tego okrągłego czarnego modułu i przeczyszczenie pinów od strony lusterka wszystko zaczęło działać bez problemu. Dodam że nie było widać tam żadnego problemu na 1 rzut oka i zastosowanie contact spreyu nie pomogło za pierwszym podejściem ( problem wracał po deszczu ).

Dopiero późniejsze przeczyszczenie mechaniczne i dokładne wytarcie pinów pomogło u mnie. Prawdopodobnie robiło się tam zwarcie i komputer odłączał całe lusterko.

Jeżeli nic wam nie działa, a po odpięciu tego czarnego modułu zacznie wam działać składanie lusterka to problem w 100% leży w zwarciu na tych pinach.