Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zwracam się z prośba o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w F11 520i (N20B20) 2012r. Auto po uruchomieniu na zimnym i spadku obrotów do nominalnym (700-800 obr/min) zachowuje się jakby wypadał mu zapłon - delikatne przerwy w pracy. Silnik wyczuwalnie "wibruje". Opóźniona reakcja na gwałtowne wciśnięcie gazu, rura wydechowa jest mocno zaczerniona ( bogata mieszanka ?). Auto normalnie przyśpiesza

W silniku zostały wymienione:

- kompletny rozrząd wraz z napędem pompy oleju

- wszystkie cewki

- wszystkie świece

- termostat

- olej

- płyn chłodniczy

- filtr powietrza

Sprawdziłem również :

- nieszczelności w dolocie ( brak)

- wyczyściłem przepływomierz

- sprawdziłem przepustnicę ( czysta)

Diagnozowałem auto Istą - brak błędów ...

Skłaniam się ku diagnostyce układu zasilania paliwem a dokładniej poprawną pracą wtryskiwaczy. Co Wy na to ? Czy ewentualne korekcje wtryskiwaczy na "-" czy "+" mogą świadczyć o kończącym się wtryskiwaczu ? Gdzie to sprawdzić w ISTA? Jak kodować wtryski w Ista ?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Zwracam się z prośba o pomoc w zdiagnozowaniu usterki w F11 520i (N20B20) 2012r. Auto po uruchomieniu na zimnym i spadku obrotów do nominalnym (700-800 obr/min) zachowuje się jakby wypadał mu zapłon - delikatne przerwy w pracy. Silnik wyczuwalnie "wibruje". Opóźniona reakcja na gwałtowne wciśnięcie gazu, rura wydechowa jest mocno zaczerniona ( bogata mieszanka ?). Auto normalnie przyśpiesza

W silniku zostały wymienione:

- kompletny rozrząd wraz z napędem pompy oleju

- wszystkie cewki

- wszystkie świece

- termostat

- olej

- płyn chłodniczy

- filtr powietrza

Sprawdziłem również :

- nieszczelności w dolocie ( brak)

- wyczyściłem przepływomierz

- sprawdziłem przepustnicę ( czysta)

Diagnozowałem auto Istą - brak błędów ...

Skłaniam się ku diagnostyce układu zasilania paliwem a dokładniej poprawną pracą wtryskiwaczy. Co Wy na to ? Czy ewentualne korekcje wtryskiwaczy na "-" czy "+" mogą świadczyć o kończącym się wtryskiwaczu ? Gdzie to sprawdzić w ISTA? Jak kodować wtryski w Ista ?

Pozdrawiam

Zdiagnozuj - porównaj parametry silnika - żądane a odczytane, a nie tylko kasowanie błedów.

Moze jakiś czujnik źle działa ale w granicach normy.

Automatel czy manuel ?

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam

Mam podobny problem w f30 n20 po remoncie silnika się tak zrobiło, jak udało się tobie rozwiązać problem ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś rozwiązał istniejący problem w w/w postach . Niestety mam ten sam problem. Po wymianie rozrządu , nierówna praca silnika . Po włączeniu klimy silnik zaczyna pracować  równo

• Lubię to 1
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja posiadam n20 528i i również mam taki problem, auto delikatnie drżało spadając z obrotów w partie 700-800, brak checka ale w błędach było wypadnie zaplonow na różnych cylindrach, też wymieniłem cewki świece jak każdy i co dalej to samo.

Od czego zaczynać ponownie, od sprawdzenia czy nie jest coś skopane przy adaptacji dawek paliwa (kodowanie wtryskow) jak zwał tak zwał, często "mechanicy" kasują (resetują) adaptacje i domyślnie ustawi wszystkie na 215 i faktycznie może być lepiej na jakiś czas i później się szuka bo przecież to było zrobione.

A te dawki można wyczytać z wtryskiwaczy bez demontażu, zdjęcie osłony silnika latarka i trochę gimnastyki.

I sprawdzamy jakie mamy dawki.

20240824_181416.thumb.jpg.050879d400bee6b208d4d29b98a6cfe7.jpg

Jesli nawet numery się zgadzają to kasujemy adaptacje a następnie wprowadzamy jeszcze raz, nie zaszkodzi a moze pomóc aczkolwiek wiadomo że problem może być też z samym wtryskiem aczkolwiek można kupić nowe z boscha za 350zl i działają

Zdjęcia gdzie są numery.20240824_160734.thumb.jpg.9997897821c734f52da4843f8d1b94bb.jpg