Skocz do zawartości

[E6x] - N52B30 - Temperatura silnika ~80C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

Z ciekawości ostatnio sprawdziłem na zegarach temperaturę płynu chłodniczego. Okazało się ... że jest w okolicach 80 stopni (78-82, odczyt z zegarów). Podczas sprawdzania przejechałem ok 15km, więc spokojnie miał czas na nagrzanie się. Uparcie utrzymywał jednak taką temperaturę.

Wyczytałem, że może to być związane z wejściem samochodu w tryb MAPPED. Ale - w ISTA nie mam żadnych błędów DME. Wcześniej miałem błąd catalytic converter 1 oraz 2 (0029F4 i 0029F5), ale problem jest już rozwiązany i błędy nie pokazują się.

Co poradzilibyście mi sprawdzić w takim przypadku? Co może być przyczyną problemu? Będę wdzięczny za sugestie.

Pozdrawiam,

Opublikowano
termostaty, lub wymiennik ciepla w autoamcie jesli masz.
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję,

faktycznie mam automat.

Przy czym zastanawiające jest trzymanie tej temperatury ok 80C - bez znaczenia, czy samochód uruchomiony, jedzie normalnie czy przyśpiesza 'trochę mniej emerycko''. Dodatkowo ta temperatura pokrywa się z trybem MAPPED.

Jak mogę sprawdzić, w którym trybie pracuje obecnie układ?

Opublikowano
A to chyba wlasnie jak wymiennik ciepla od ASB nie performuje to sie taka temperatura utrzymywala. Ja wstawilem dodatkowy termostat na przewodzie od ASB.
Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź,

jak to zrobiłeś?

Jak mogę sprawdzić, czy faktycznie tutaj jest problem?

Opublikowano

polecam ten temat: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=262389&start=315

3 post z strony 22 pokazuje strzalka gdzie go trzeba zamontować i jest to Behr th580. Ja w sumie nie sprawdzałem, poprostu zamontowałem :) bo w wymienniku sa jakies grzybki i one sie zacinaja etc.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki,

pytanie - jak mogę sprawdzić, w jakim trybie pracuje silnik?

Czy gdzieś w INPA / ISTA jest taka informacja?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Przejechałem trochę z wpiętą ISTA.

Co ciekawe - temperatura płynu chłodniczego jest w przedziale 70 - 95 stopni. Za to oleju utrzymuje 90-93 stopnie ...

Czy to jest prawidłowe?

Nie udało mi się znaleźć opcji, gdzie mogę sprawdzić z jaką mocą pracuje pompa wody?