Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć!

Szukałem i tutaj i na zagranicznych forach, ale się nie doszukałem.

g30 520d

Pad akumulatora spowodowany długotrwałym postojem z kamerą w trybie parkingowym.

Auto odpaliło (zadziałał limiter napięcia akumulatora) ale wyrzuciło 12 błędów diagnostycznych (ochrona pieszych, PDC, emergency break, hamulec postojowy, poduszki etc etc)

Co działa:

Auto odpala, można jechać

Klima, masaż, komfortowy dostęp

Obrotomierz

Światła się palą

Radio

Zamykanie, otwieranie, bagażnik\

kamera cofania (ale bez linii dynamicznych i cały czas pokazuje jakby skręcone koła)

Poziom oleju, przegląd etc pokazuje że OK

W zegarach poziom paliwa, temp oleju

Co nie działa:

Prędkościomierz

Auto muli strasznie jakby było w trybie uber-eco (ale da radę jechać >80kmh, tylko zmienia biegi jak w automacie fiata sprzed 20 lat)

Cały czas świeci się światło stop

Wszystkie systemy przy których jest błąd (pdc, adaptive ledy, i tak dalej)

Wyłączanie silnika - trzeba przytrzymać start/stop dłużej

Wybór trybów jazdy

Hamulec postojowy

Co robiłem:

Podłączyłem prostownik (do klem w silniku, nie bezpośrednio do aku) - podładowało się do ~13v

Odłączyłem akumulator (w bagażniku) na 10 minut

Przejechałem z 5 km (zwykle błędy wtedy znikały, teraz nie)

Próbowałem wejść w tryb diagnostyczny (3xS/S później reset w liczniku) - ale tam są tylko interwałowe komunikaty

Cały czas się wszystkie błędy zapalają. Da się obejść bez jazdy z włączonym stopem (albo lawetą) do serwisu?

- najlepiej samemu

- jak nie samemu to zdalnie jakoś?

Opublikowano
Kup najtańszy interfejs diagnostyczny i skasuj błędy lub jedź do najbliższego magika który ma sprzęt. Najtaniej kupić vgate i bimmercode lub Carly I dam sobie pokasujesz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
vgate i bimmercode

No nie bardzo.

To jest apka do kodowania, a nie diagnostyki i kasowania błędów.

Opublikowano

vgate jak najbardziej łączy się z g30, możemy kasować błędy np za pomocą car scanner, możemy wykonać cześć kodowań, ale np. moduł bdc nie jest już obsługiwany i wymaga uniscan. Co do carly to skasujemy błędy, mamy wiecej modułów dostępnych ale sama aplikacja w serii g ma mniejsze możliwości niż np bimmercode. Zakupię unicarscan i zrobię porównanie z carly.

Po krótce co może carly w g30 (co ja kodowałem):

video in motion, również z screen mirroring

zmiana ekranu powitalnego na M

Brakuje przede wszystkim opcji wyłączenia start/stop oraz opcji obniżenia lusterka pasażera po wrzuceniu biegu wstecznego.

W bimmercode podobno te opcje działają ale to sprawdzę i zrobię pełne porównanie jak tylko dostanę unicarscan.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam ten sam problem, tzn wczoraj kupiłem to cudo tj. 530d G31, przyjechałem tym cudem z salonu do domu a na drugi dzień juz mi zdechło. No po prostu super. Tez mam choinkę , auto tez odpala ale nie stety nie da się nim ruszyć ponieważ ręczny nie chce odpuścić. Zamontowałem sobie kamerkę i moje pytanie czy to ona jest winna?

Swoja drogą to o co kaman ze po 30km auto zdycha po nocy?

Opublikowano

Chodzi mi o kamerkę do nagrywania zdarzenia drogowego podlaczona do gniazda zapalniczki. Kamerka ta to DOD 460W

W Fordzie przez 4 lata była podlaczona i nic się nie działo wiec nie wydaje mi się ze to ona zawiniła