Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem od dłuższego czasu moje BMW e70 4.0d dużo pali. Spalanie w mieście przy normalnej jeździe to 16 litrów,a trasa 10 litrów. Czy mógłby ktoś podpowiedź gdzie szukać przyczyny? Jedyne co mogę dodać to komputer nie pokazuje żadnych błędów, a wartość zmierzona przepływomierz a pokazuje około 320 a zmierzona wynosi 2000 i wogole się nie zmienia. Pozdrawiam
Opublikowano

Przećwiczone, choć ja nie dotrwałem do takich wartości.

Miałem spalanie na poziomie 9.5-10.5 w trybie mieszanym. Po pewnym czasie spalanie zaczęło rosnąć i sięgało 13 litrów, w podobnym cyklu.

ASO oczywiście nie widziało problemu (wózek na gwarancji był), więc poszukałem samemu.

Okazało się, że zapchany jest DPF (ponad 300mbar różnicy ciśnień), jakiś wężyk wysokotemperaturowy był uwalony (czerwony, jak zapytałem jaki). DPF dał się wyczyścić (płukanie po demontażu) do wartości fabrycznych. Spalanie wróciło, więc chyba nic więcej nie trzeba było.

Zrobiłem też później czipa i teraz potrafię jeździć ze spalaniem na poziomie 7.5 litra, ale bardzo, bardzo tego nie zalecam. Po wypaleniu 3 baków takim sposobem znów DPF się odezwał, na szczęście tym razem wystarczyła "trasa na wariata". Można też nerwowo takiego trybu nie wytrzymać. Ja wytrzymałem 3 baki, ale wspomagałem się 20 pkt na koncie :)

Sensowna jazda daje spalanie na poziomie 9.5 w mieście, a w cyklu mieszanym można zejść do 8.5 bez krzywdy dla napędu. Jak trasy więcej to i 8 się trafi. Oznacza to ponad 1000km na baku (licznik ma tylko 3 cyfry, więc nie przewidują takiego zasięgu!). Mnie udało się tylko raz takie cudo co prawda, ale nie starałem się, jakoś samo wyszło. Wózek ma 190tys i nadal wydechy są jasne :)

Miłego.

W.

Opublikowano
Dziękuję za podpowiedź sprawdzę ten wężyk. DPF miałem czyszczony jakieś 8000 tys. temu. Ja raczej obstawiałbym jakiś czujnik,albo niewłaściwa wartość zasysanego powietrza co powoduje złą pracę wtrysków. Na razie jestem na etapie czyszczenia wtrysków poprzez dodanie preparatu liquid moly 20450. Pozdrawiam