Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

posiadam BMW G30 530 ix M-Pakiet. Planuje przerobić układ wydechowy w samochodzie na styl M5 ( 2 podwójne kominy). Problem polega na tym że końcówki wydechu nie wejdą w oryginalny dyfuzor od 530. Patrząc po zdjęciach jeżeli chodzi różnice pomiędzy zderzakiem od M5 a zwykłym wydawało by się że różnią się tylko innym dyfuzorem i spoilerem pomiędzy wydechami. Pytanie moje jest takie czy ktoś z wam robił już taką przeróbkę lub ewentualnie ma dojście aby spytać się gdzieś w serwisie czy sam dyfuzor od M5 pasował by do seryjnego zderzaka ( chodzi o wielkość i mocowania) ? Na pozór wydaję się to banalnie proste do przełożenia ale czy aby nie na wyrost ?

Opublikowano
Niestety uzyskuję sprzeczne informację, jedni mówią że będzie pasować, inni że to całkiem inna konstrukcja zderzaka. Dzwoniłem do ASO i tam również nikt nie jest w stanie powiedzieć czy operacja uda się napewno, jedyne co usłyszałem że zderzaki są identyczne w M5 jak i zwykłej serii ale nikt nie próbował jeszcze takiej modyfikacji. Prawdopodobnie będzie trzeba fizycznie zamówić i samemu przymierzyć :(
Opublikowano

nie lepiej bylo kupic od razu m5

przez tenwydech nie bedzie jezdzic jak m5

Opublikowano

Najlepiej samolot, bo m5 to nie samolot przeciez :mad2:

Niestety kazdy mod musi byc najpierw zrobiony przez kogos jako pierwszy. Bedziesz tutaj pionierem, daj znac jak poszlo i co potrzeba. Ja niedlugo rozbieram wnetrze, bo moje skrzypi. Tez opisze zabiegi.

Opublikowano
Z tego co czytałem na hamerykanskich forach to pasuje. Jedynie o czym pisali to zdaje się jakaś kwestia otwierania bagażnika ruchem nogi. Wydech natomiast musi być raczej customowy - bo nie dopasujesz się z rozstawem końcowek ...
Opublikowano

Uwaga uwaga

Ktos jednak probowal!!!! I to ja:D

Uwaga tlumacze :mrgreen:

M5 ma inny rozstaw niz 30i. 50i ma jeszcze wiekszy rozstaw niz m5!

Remus i acschnitzer wchodza ladnie w m5. Sa za male do 50i armytrox ma mniejsze koncowki wchodzi na styk w oryginalny dyfuzor fotki zaraz

PS wnetrze tez mam cale zrobione dekory na cf. Mi głównie skrzypi deska (sentatec).

PS2 z m5 wchodzi 1 do 1 bez modyfikacji

Opublikowano

Ojwahs.png

iiMoq7.png

JGqj1a.jpg

ReUrLR.jpg

zwykły

svY7oB.png

W2CXnu.png

ecKiUR.png

3mUwEi.png

ala m5 ale full cf

kLyL4H.jpg

HueWdJ.png

50i

Końcówki armtyrixa sa mniejsze niz remusa i acsnycla nie mówiąc o mgmotorsport

GOskYF.png

e7ZdXg.png

pomHzo.png

8ZirVz.png

AitEkM.png

Dodatkowo jeszcze doszły głosniki ala Bowers z ledzikiem i pełen pakiet cabron mperformance przód (robiony za 1/10 ceny :) spasowanie 2/10 ale do poprawek na spokojnie) oraz CF Lki - fotki w trakcie. Narazie syf straszny.

Opublikowano

Co to za nakładki na kierownice — ten carbon w połączeniu z alcantara ?

Ps. Ten dyfuzor - to chyba na wzór M5?

Opublikowano
Kupiłem taki sam dyfuzor co Becik do M550i z firmy RW Carbon, dziadostwo straszne odstawał nie dało się zamontować odblasków, dziury za małe pod końcówki Remusa. Ogólnie wyroby z RW Carbon - syf totalny, to taka informacja ku przestrodze dla wszystkich.
Opublikowano
Moj zakupiony w @fullmoonparts produkcja autalijska. Odblaski ideolo, spasowanie dosc dobre. Dal sie zamontowac. Nakladka na kierownice jest z rw carbon akurat.
Opublikowano

Zderzak jest taki sam w M5 jak i w Mpakiecie, inny jest dyfuzor, i kilka plastików mocujących. Chciałem założyć dyfuzor od M5 Com. do M550i, problem jest w tym że trzeba

skrócić rozstaw rur z tłumika końcowego. M550i ma większy rozstaw niż m5

Opublikowano
Tomsiu1972 właśnie miałem się Ciebie pytać jaka jest różnica tj. Jaki rozstaw maja końcówki wewnętrzne w M5 ? Miałeś zmieniany wydech w M550 ?
Opublikowano
Mam Remusa w M550i (szerokość końcówek 102 mm), rozstaw w M5 jest mniejszy, chcąc założyć dyruzor z M5 do M550i muszę zmodyfikować Remusa (skrócić rozstaw )
Opublikowano
około 20-30 cm , dokładnie nie pamiętam, postaram się w najbliższym czasie dokładnie zmierzyć
Opublikowano
A więc jeżeli chodzi o montaż dyfuzora od F90 do zderzaka G30 M-Pakiet. Korpus zderzaka jest taki sam w obydwu modelach. Różnią się na zewnątrz dyfuzorem. Oczywiście dyfuzor od F90 nie pasuję w 100% . Trzeba wymienić jeszcze wzmocnienie zderzaka od G30 I wstawić od F90 (https://zapodaj.net/dc2ecb481735f.jpg.html), lub obciąć albo zeszlifować narożniki wzmocnienia które uniemożliwiają spasowanie elementu, oraz podgiąć lub wymienić osłonę termiczną między tłumikiem a ramą samochodu. Pozostałe otwory i montaż bezproblemowo.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Podaję wymiary wydechów w m550i : wewnątrz 94 cm , zewnątrz 137 cm. i M5 com. wewnątrz 88 cm zewnątrz 129 cm.