Skocz do zawartości

Dobór opon do BMW X3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dosyć niedawno zakupiłem BMW X3 E83 w związku z tym iż BMW miało zimowe opony, a zbliża się okres letni wiec poszukuje opon. I tu się pojawia problem. Na aucie mam felgi 19' wzór 191 z oponami 255/40. Szukałem na forum, czytałem w sieci i spotkałem się z dwoma zaleceniami:

-do xdrivea muszą być opony zgodne z zaleceniami producenta ( w tym przypadku 235/45 przód i 255/40 tył )

-jezeli założysz cztery takie same opony to nic się nie stanie bo przecież są cztery takie same-rowne

Czy ktoś siedzi lepiej w tym temacie?

Dopytywałem mojego mechanika który zajmuje się głównie BMW i on mówi, że opony muszą być takie jak zaleca producent bo po to jest różna szerokość felg i różne et żeby wyrównać wielkość i jak są założone 4 takie same to będą problemy z xdrivem.

W związku z tym jestem bliższy ku temu żeby kupic opony 235/45 i 255/40 natomiast teraz problem pojawia się w tym żeby takie znaleźć. Może jest ktos kto już dłużej jeździ tym autem i może pomóc ?

Opublikowano

Ale o co Ci konkretnie chodzi ? Zobacz pierw jakie masz felgi.Być może jest tak ,że są takie same więc wtedy opony również mogą być takie same.Jeśli felgi mają Inna szerokość i ET to wtedy wymień na takie jakie masz na tabliczce. Tematów na ten temat jest sporo.

Najważniejsze info jest takie:

Obwód kół wszędzie musi być taki sam.

Opublikowano
  • Autor

Koła mam przód: 8,5" ET46 tył: 9" ET51. Chodzi mi o to, że czytam tutaj i ludzie piszą tak: ja mam cztery opony takie same i jeżdżą dobrze, założyłem przod i tył różne - coś się dzieje. Druga osoba pisze: mam takie jak zalecił producent-jest git, założyłem cztery takie same xdrive szwankuje.

Także stąd moje pytanie bo nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi, tak jak pisalem, na ten moment mam cztery opony 255/40 i według mnie wszystko jeździ jak potrzeba, natomiast mechanik mi mowi: kupuj na lato opony takie jak przewiduje producent, co z tego że teraz są takie same jak może być tak że z czasem będzie się coś dzialo, popytaj kogoś kto zna się dobrze na xdrive.

Dlatego pytam czy ktoś jeździ długi czas na czterech takich samych oponach na kołach 19 ?

Wbrew pozorom tak jak piszesz koła muszą mieć taki sam obwód, a przecież szerokość felgi nie ma wpływu na obwód koła tylko rozmiar opon, przecież 4 opony 255/40 na tych felgach będą miały taki sam obwód czy źle rozumuje i po to producent przewiduje rozmiar 235/45 na przód i 255/40 na tył aby wyrównać ta różnice wynikająca z szerokości felgi ?

Opublikowano
Koła mam przód: 8,5" ET46 tył: 9" ET51.

Wbrew pozorom tak jak piszesz koła muszą mieć taki sam obwód, a przecież szerokość felgi nie ma wpływu na obwód koła tylko rozmiar opon, przecież 4 opony 255/40 na tych felgach będą miały taki sam obwód czy źle rozumuje i po to producent przewiduje rozmiar 235/45 na przód i 255/40 na tył aby wyrównać ta różnice wynikająca z szerokości felgi ?

Źle rozumujesz. Profil opony oznacza stosunek jej wysokości do szerokości. Opona o takim samym profilu założona na felgi o różnej szerokości nie ułoży się tak samo, pojawią się różnice w obwodzie. A to nie służy X-drive'owi..

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
  • Autor

O właśnie o to mi chodziło :) drogą dedukcji też tak zacząłem wnioskować że na szerszej feldze mimo iż opony mają taki sam rozmiar będą się inaczej rozkładały, myślałem już żeby ściągnąć wszystkie koła i mierzyc:)

Więc teraz jeszcze jedno pytanie. Ktoś może polecić jakieś opony?

Zastanawiałem się nad pirreli, p zero czy scorpion ? Z tym że scorpiony chyba nie mają rozmiaru 235/45 na 19 :/

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jak masz na tyle szersze felgi to komplet opon do xDrive musisz mieć z homologacją BMW (gwiazdka na oponie).

Jak masz jednakowe felgi przód tył to zakładasz jednakowe opony (te z tabliczki na aucie) przód tył.

Jak masz jednakowe felgi, to na tyle nie zakładasz szerszych opon.